Biljetterna till Melodifestivalen 2013 ute – finalen snart slutsåld

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Publik på läktaren med skyltar i finalen av Melodifestivalen 2012.

I dag hängde fansen på låset. Klockan nio på morgonen släpptes biljetterna till hela Melodifestivalturnén 2013. Och finalens 25 000 platser är redan på väg att bli utsålda.

De flesta som ska medverka är ännu inte klara. Men intresset för att se Melodifestivalen är redan stort.

Finalen av festivalen har till kommande år flyttat från Globen till Friends Arena. Det betyder att nästan dubbelt så många får plats i arenan på finalkvällen. Men den stora merparten av de cirka 25 000 platserna såldes slut redan första dagen, uppger Live Nation.

– Det finns fortfarande biljetter kvar till finalkvällen, men trycket är stort. Med all förmodan kommer det att vara helt utsålt innan veckan är slut, säger PR-chefen Catarina Oscarsson.

Scenen ger färre publikplatser

Vid vissa idrottsevenemang tar Friends Arena så mycket som 60 000 åskådare. Med stora scenbyggen och tv-produktioner sjunker dock kapaciteten.

– Cirka 25 000 åskådare är en rimlig siffra på Melodifestivalen. De två genrepen ska ju fyllas också, och det är ändå en dubblering från Globen. Man kan alltid flytta scenen bakåt för att öka kapaciteten, men om vi säljer ut alla tre föreställningar är det jättebra, säger Catarina Oscarsson.

Ännu inget utsålt

Innan finalen hinner Melodifestivalen i tur och ordning besöka Karlskrona, Göteborg, Skellefteå, Malmö och Karlstad. Alla veckor säljs biljetter både till direktsändningen och de två genrepen – ett på fredagskvällen och ett på lördagseftermiddagen.

Sent på torsdagen var ännu ingen föreställning helt slutsåld.

– Försäljningen tickar på bra. Inget är utsålt ännu, men det är väldigt bra sålt på flera av lördagsdeltävlingarna, säger Catarina Oscarsson.

Flera biljettköpare uppger att man hade problem med att komma in på försäljningssajten under en tjugominutersperiod omkring nioslaget men att processen i övrigt kunde genomföras problemfritt.

– Precis vid biljettsläppet var det stort tryck, men efter 9.30 har det inte varit några problem att komma in, säger Catarina Oscarsson.

Invigs på lördag

Invigningen av Friends Arena direktsänds i SVT1 på lördag klockan 20.00. Medverkar gör artister som The Hives, Icona Pop, Roxette, First Aid Kit, Loreen, Tommy Körberg, Agnes, Kalle Moraeus, Danny Saucedo, Mustasch, Sven-Ingvars, Rikard Wolff, Peter Mattei, Orphei Drängar, Sofia Jannok och Norrköpings symfoniorkester under ledning av Hans Ek.

Colin Nutley har regisserat föreställningen. Kommentator för sändningen är Edward af Sillén.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest