"Bittert" – så har svenskarna upplevt Eurovision i Baku

Foto: Pär Källman/SVT

Azerbajdzjan har inte levt upp till förväntningarna som värdland för Eurovision Song Contest. Nu riktar de svenska fansen stark kritik mot arrangörerna.

Eurovision i Azerbajdzjan har varit en kluven upplevelse för de svenskar som åkt ner för att uppleva evenemanget. Möjligheterna att stötta hemlandet har varit begränsade, och de som ackrediterats som fans har många gånger fått ett betydligt sämre bemötande än det de vant sig vid från andra arrangörsländer. "Bitter", kallar Arne Söder stämningen som han och de andra medlemmarna i svenska Melodifestivalklubben upplevt den.

Bara dåliga platser

Enligt Arne har den största besvikelsen rört biljetterna till föreställningarna. De olika ländernas fanorganisationer är vanligtvis garanterade varsin supportersektion längst fram vid scenen. I år har servicen varit under all kritik.

– Vi har bara fått dåliga platser och får inte sitta ihop under finalen. Vi har blivit utplacerade och mellan oss har de placerat azerer som de gett jättestora flaggor som de zoomar in på under sändningarna. Det är en marknadsföring för presidenten, man vill visa hur fint det är på ytan. Men den svarta själen lyser igenom, säger han.

Begränsad tillgänglighet

Ett annat problem har varit accessen till Euroclub, den officiella nattklubben för Eurovisionsarrangemanget. Normalt sett välkomnas både press och fans för att dansa till Eurovisionsmusik efter de långa arbetsdagarna. I år var scenariot ett annat.

– Det är tråkigt när de dissar folk med fanackreditering. En får komma in och en annan får det inte. Alternativet är en av få gayklubbar som ligger i en källare där det är 45 grader varmt, berättar Arne.

Istället har azererna bland annat försökt att locka in fansen till strippklubbar i staden.

Spelade fel musik – portades

Förutom den limiterade tillgängligheten har Eurovisionsmusiken i hög grad uteblivit på Euroclub, vilket gjort många av klubbens besökare besvikna. Dessutom ställdes DJ:n Konstantin Ohrs spelning in på grund av att han tidigare spelat ett armenskt bidrag på klubben – något som inte uppskattades av klubbarrangörerna då Azerbajdzjan befinner sig i konflikt med Armenien.

Men skam den som ger sig. Under veckan bestämde sig flera OGAE-medlemmar för att skapa sin egen Euroclub på en gammal sovjetisk lekplats, där hundratals internationella fans samlades för att dansa till bland annat Sean Banan.

Lagt ner tusentals kronor

När Arne Söder blickar tillbaka på tiden i Baku gör han det med besvikelse.

– Vi har lagt ner tusentals kronor på det här, hela vår årssemester. Och så hamnar vi i skymundan av en fasad för diktatorn, säger han.

Nu hoppas han att veckan åtminstone får ett lyckligt slut. I kväll har Sverige chans att vinna Eurovision Song Contest och skapa eufori i Baku, Sverige, och hela Europa.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest