Rybak, tanter och hamsterhjul – bombastiskt humornummer driver med Eurovision

Petra Mede och Måns Zelmerlöw

Gamla tanter som bakar bröd och män i hamsterhjul – är det ett framgångsrecept? Det bombastiska humornumret Love Love Peace Peace gör för första gången parodi på Eurovision – i Eurovision.

När Eurovision Song Contest hölls i Malmö 2013 gjorde Edward af Sillén och Daniel Réhn ett nummer som hette Swedish Smorgasbord. Det var första gången ett sånt stor humornummer visades i tävlingen. 

– Det togs väldigt fint emot och vi kommer att göra ett sånt stort humornummer igen. Det är en kärleksfull drift med Eurovision – programmet som vi älskar så mycket, säger Edward af Sillén, manusförfattare och regissör för Eurovision Song Contest. 

– Det kommer att bli väldigt roligt. Mel Brooks möter Eurovision. 

Numret, som visas i finalen, heter ”Love Love Peace Peace”, och enligt Edward af Sillén har publiken under tävlingens 60 år aldrig någonsin sett en parodi på Eurovision – i Eurovision. Den bombastiska hyllningen handlar om knepet för att vinna Eurovision, något som analyserats på ett institut i Schweiz och fram kommer det bästa ur vinnarlåtarna:

– Allt galet man har sett, från gamla tanter som bakar bröd till män i hamsterhjul är ju med i det här numret och det är tydligen helt okej i Eurovison.

I numret där programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede – som uppträder i Charlotte Perrellis rosa vinnardräkt från 1999 – sjunger och dansar syns en mix av allt. Förutom de gamla brödbakande tanterna och män i hamsterhjul spelar Alexander Rybak fiol på scen, män i bar överkropp spelar trummor och så dyker Lordi upp. Bland annat.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest