Bulgarien i Eurovision 2013: Elitsa & Stoyan – "Samo Shampioni"

Bulgariens bästa placering i Eurovision är en femteplats 2007. Då var det Elitsa och Stoyan som stod på scenen. Nu gör duon comeback i tävlingen.

 • Titel: "Samo Shampioni".
 • Artist: Elitsa Todorova (35) & Stoyan Yankulov (45).
 • Musik: Elitsa Todorova, Christian Talev.
 • Text: Elitsa Todorova, Christian Talev.
 • Startar: Nummer 7 i semifinal 2.

Elitsa och Stoyan är Bulgariens mest framgångsrika Eurovisionrepresentanter. Nu siktar de mot en ännu bättre placering än femteplatsen från 2007.

Elitsa Todorova (35) har vigt sitt liv åt bulgarisk folkmusik. Efter att ha utbildat sig i genren har hon jobbat för State Dance and Music Ensemble i Varna och uppträtt med två inhemska körer.

Sedan 2003 jobbar Elitsa tillsammans med Stoyan Yankulov (45) som är Bulgariens mest välkända trumslagare. Han jobbade under många år som trummis i flera rock- och jazzband, men är i dag främst en del av duon Elitsa & Stoyan.

Men SVT:s Eurovisionexpert Gustav Dahlander tycker inte att den bugariska duon har blivit bättre med åren.

– Duon imponerade på många 2007 med sin nyskapande etno-trance, men den här gången är jag inte lika övertygad. Jag tycker inte att låten har samma integritet som femteplacerade "Voda", och refrängen känns svag. Blir det ens en finalplats? säger han.

Bulgarien i Eurovision

Bulgarerna har haft svårt att hävda sig inom ESC och har bara varit i final en enda gång, detta trots att man ofta satsat på moderna låtar och populära artister. Tidvis har den bulgariska pressen ondgjort sig över att man slösar pengar på att delta i en tävling där man ändå inte är önskvärd.

Förra året missade man precis en finalplats med Sofi Marinova. Bidraget "Love Unlimited" kom på en delad tiondeplats i semifinalen, men det blev norska Tooji som knep finalplatsen och sedan kom sist i finalen.

Den enda gång som Bulgarien varit i final var det just Elitsa & Stoyan som tävlade. Då placerade sig landet på en femteplats. Kanske är det därför man i år låter duon återvända för att bära den bulgariska fanan.

 • Debutår: 2005.
 • Bästa placering: 5 (Elitsa & Stoyan – "Voda", 2007).
 • Sistaplaceringar: 0.
 • Senast i final: 2007.
 • Förra året: Plats 11 i semifinal 2 med Sofi Marinova – "Love Unlimited"

Fakta: Bulgarien

Bulgarien hade en svår övergång från socialism till marknadsekonomi. Landets finanser brakade ihop och fram till det tidiga 2000-talet låg den genomsnittliga levnadsstandarden betydligt lägre än den gjort under socialisttiden. Till följd av krisen flyttade en dryg miljon unga bulgarer bort från landet, som tidvis haft den lägsta befolkningstillväxten i hela världen.

Krisen har också resulterat i att bulgarerna ännu i hög grad ägnar sig åt gammaldags näringar som tung industri och jordbruk. Forskningen är kraftigt eftersatt, men satsningar inom vind- och solkraft har gjort landet till en av de snabbast växande producenterna av förnybar energi i Europa.

Dessutom attraherar Bulgarien nio miljoner turister årligen: vid sidan av huvudstaden Sofia lockar strandorter som Sunny Beach, men även en mängd vintersportorter.

 • Huvudstad: Sofia.
 • Befolkning: 7,5 miljoner.
 • Språk: Bulgariska.

Låtens text

Samo shampioni, samo shampioni,

Prelitat visoko i nadaleko,
skachat i se smeiat i sylzi se leat,
vsichkite yunatzi, te sa nai-dobrite,
smeli v igrite, silni vyv dushite.

Samo divi, samo shampioni, 
zlatni momtzi, momi za milioni.
ima li mladi, ima li ludi,
tsialo selo doide,
peite, ne se bojte!

Samo shampioni, samo shampioni.

Ima li mladi, ima li ludi,
tsialo selo doide,
peite, ne se bojte. 

Eeeeeeeeeeeeeee
Aaaaaaaaaaaaaaa

Samo divi, samo shampioni, 
zlatni momtzi, momi za milioni,
Samo divi, samo shampioni, 
zlatni momtzi, momi za milioni
Samo divi, samo shampioni, 
zlatni momtzi, momi za milioni.

Historiktext av Tobias Larsson.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest