Carola till Eurovision – i spektakulärt shownummer om svenskhet

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Christer Björkman hittade Carola i vimlet.

Sveriges största stjärna Carola kommer till Eurovision – och medverkar i ett av de mest galna numren i Eurovisions historia."Hon kommer att sjunga, dansa och vara rolig", säger Christer Björkman.

Hon har tävlat i Eurovision Song Contest tre gånger och vunnit en gång. Dessutom har hon figurerat i Melodifestivalen på en mängd olika sätt – som artist, mellanakt och programledare. Därför var det aldrig någon tvekan om att hon även skulle synas när Eurovision avgörs i Sverige.

– Hon är ju vår mesta och största svenska artist, så hon är en del av Sverige på ett sätt. Hon är ett begrepp, och då är hon på något sätt given när vi ska beskriva Sverige, säger Christer Björkman, showproducent för Eurovision.

Galet, spektakulärt – och fullt av rekvisita

Mellanakten är en humoristisk show där Sverige och svenskheten står i fokus. Carola är bara ett av många element som kommer att synas i det spektakulära numret, som Christer beskriver som något alldeles extra.

– Det är ett av de mest galna, spektakulära och rekvisitafyllda nummer som någonsin har gjorts. Det är väldigt bra, roligt och härligt.

Mellanakten kommer att synas i finalen som går av stapeln den 18 maj.

Bestämt sedan länge

I finalen av Melodifestivalen framträdde Carola med en ny version av klassiska vinnarlåten "Främling". Och redan då var det bestämt att hon skulle medverka även i den internationella finalen.

– Grunden för den här mellanakten hade vi redan från början, då pratade vi både om melodifestivalframträdandet och det här. I grunden är det samma idé som vi pratade om då, att hon skulle visa upp en humorsida, så hon har varit medveten om det länge, berättar Christer.

Vad kommer hon att göra?

– Hon ingår i en mellanakt där hon kommer sjunga, dansa och vara rolig. Det bygger på humor, och hon är en del i ett större sammanhang. Det handlar om Sverige och svenskhet.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest