Charlotte Perrelli öppnar finalen av Melodifestivalen 2014 – vinnarna hyllar Abba

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Charlotte Perrelli.

Här är vinnarvimlet som sätter guldkant på finalen av Melodifestivalen 2014. Svt.se/melodifestivalen kan berätta att Charlotte Perrelli öppnar i Friends Arena på lördag – och i mellanakten får hon sällskap av Malena Ernman, Robin Stjernberg och Marie Bergman. Tillsammans ska kvartetten hylla Abbas 40-årsjubileum av "Waterloo"-vinsten i Eurovision.

I Andra chansen stod tre Eurovisionvinnare på samma scen.

I finalen gör fyra vinnare av Melodifestivalen entré.

Nu kan svt.se/melodifestivalen berätta att Charlotte Perrelli står för öppningsnumret i Friends Arena – och i mellanakten får artisten sällskap av Malena Ernman, Robin Stjernberg och Marie Bergman.

Tillsammans med ett stort antal dansare ska kvartetten, som samtliga vunnit festivalen, hylla Abba i ett stort medley. Detta nästan exakt 40 år efter gruppens seger i Eurovision Song Contest 1974 ("Waterloo").

– Tanken med vår öppning är dels att vi ska få ett avslut på vår lilla pågående ”konflikt” med Danmark som tog sin början med flöjtbålet i första deltävlingen. Och dels att Charlotte Perrelli kallar på nästa artist som förhoppningsvis ska gå i hennes fotspår och vinna Eurovision för Sverige, säger Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman som också berättar att programledarna Nour El Refai och Anders Jansson kommer att vara involverade i öppningsnumret.

Ska symbolisera en sjöjungfru

Perrelli, som vann Eurovision Song Contest 1999 (”Take Me To Your Heaven”), ska symbolisera en sjöjungfru – och framför två låtar med klart sikte mot Danmark.

– Hon gör en mashup av Rasmus Seebachs ”Natteravn” och den gamla klassikern ”Wonderful Copenhagen”.

Hyllar Abbas jubileum i mellanakten

I mellanakten får Perrelli sedan sällskap av Malena Ernman, Robin Stjernberg och Marie Bergman. Tillsammans med ett stort antal dansare ska kvartetten – som tillsammans har sju Melodifestivaltitlar i prisskåpet – hylla 40-årsjubileumet av Abbas seger i Eurovision Song Contest i Brighton.

”Waterloo” blev starten som lade grunden för gruppens ikonstatus.

– Vi vill hylla Abba-jubileumet. Det ska vi göra genom att visa upp tre av våra kvinnliga ikoner genom tävlingens historia. Det blir ett Abba-potpuri som mynnar ut i att Robin Stjernberg gör entré på scenen med Sångfågeln, säger Christer Björkman.

Nour och Anders tolkar ”You”

Dessutom ska programledarna Nour El Refai och Anders Jansson stå för en helt egen mellanakt. Duon gör en egen tolkning av förra årets vinnarlåt ”You”.

– De kommer att summera sin resa och de gör det genom att tacka såväl varandra som publiken, säger Björkman.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest