Christer Björkman avslöjar: Bidragen klara – så blir Melodifestivalen 2015

Foto: Andreas Hillergren/TT
Sanna Nielsen och Christer Björkman.

På måndag och tisdag presenteras artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2015. Men redan nu är alla bidrag på plats bakom kulisserna – nästan. "Vi håller ett litet fönster öppet över helgen", säger Christer Björkman.

Bakom kulisserna har Christer Björkman en klar bild av startfälten i Melodifestivalen 2015.

– Vi får en rolig, spretig mix, och vi har verkligen något för alla. Det finns ett antal riktiga topplåtar som det ska bli hemskt kul att se hur de tas emot, säger den exekutiva festivalproducenten.

Hemlighetsmakeriet är stort, och än är inte sista ordet sagt om vilka som kommer med i Melodifestivalen 2015.

– Bidragen är i princip klara, men vi håller ett litet fönster öppet över helgen, säger han.

Trenden: Manliga artister

Att de 28 bidragen nu faller på plats betyder att andra blir besvikna. Närmare bestämt de inblandade bakom 2 149 av de 2 177 bidragen som skickades in till Melodifestivalen 2015. Den som ännu inte hört av SVT-redaktionen är alltså fri att använda musiken i andra sammanhang.

– Vi vill tacka alla som hamnat utanför för att de skickat in och visat sitt intresse. Vi är oerhört tacksamma och hoppas förstås att vi får anledning att jobba med dem till 2016 års tävling i stället.

Och Christer Björkman kan avslöja att många av de besvikna artisterna är manliga. Manliga artister är nämligen en av trenderna som kan komma att prägla Melodifestivalen 2015.

– Trenden har varit att det är ett år med mycket killar som artister. Detta kan vara en följd av att det var ett stort tjej-år förra året, inte minst i toppen av finalen. Vi har verkligen haft en uppsjö av bra och intressanta manliga artister att välja bland den här gången. Många av dem har fått stå åt sidan och vänta till nästa år.

Oväntade förändringen

En nyhet i Melodifestivalen 2015 är att deltävlingarna innehåller sju i stället för åtta bidrag. Avsikten med ändringen är att ge mer utrymme åt programmets inramning och innehåll. Men för Christer Björkmans arbete med tävlingen har det också fått betydelse.

– Man tror inte att det är någon större skillnad när det är sju bidrag, men jag kan säga att det är det. Det har varit inspirerande och kul att behöva tänka annorlunda. Tävlingarna får en helt annan balans. Det blir direktare, med ett rakt och tydligt målgruppstänkande och väldigt få krockar där låtar tangerar varandra.