Christer Björkmans besked: Då slutar jag med Melodifestivalen

Christer Björkman och Melodifestivalen.

Han är den moderna Melodifestivalens pappa. Nu avslöjar Christer Björkman att han bestämt sig för att sluta som tävlingsproducent. ”Efter det här året kommer jag fortsätta i fyra år till. Sen är jag klar”, säger han till podcasten Schlager-Micke och hans vänner.

Christer Björkman, 59, är arkitekten bakom den moderna Melodifestivalen. Sedan 2002 har festivalen avgjorts via fyra deltävlingar, Andra chansen och en final.

En jättesuccé – som utöver tv-underhållning för en mångmiljonpublik gett Sverige två titlar i Eurovision Song Contest (2012 med "Euphoria" och 2015 med "Heroes").

Men nu ser tävlingsproducenten slutet på karriären i Melodifestivalen.

Inför 2017 års turné, som drar i gång 4 februari i Göteborg, avslöjar Björkman i podden ”Schlager-Micke och hans vänner” på söndagen att 2021 blir hans sista år som festivalboss.

– Då ska jag ha fyllt min plats med någon annan som ska vara färdig och som jag ska ha knuffat fram ordentligt. Det kommer att bli en väldigt odramatisk sorti för min del. Det blir 20 år då totalt, för min del, säger Björkman i podden.

Han pekar också ut en potentiell efterträdare – Karin Gunnarsson, som varit juryordförande i år och arbetat vid sidan av Björkman som biträdande tävlingsproducent.

– Jag har en plan på en person som jag tycker det skulle kunna vara, och det är Karin Gunnarsson från P3 som har gjort P3 Guld några gånger och varit musikredaktör på P3 i många år. Hon har suttit i vår jury ett antal gånger och det är så jag lärt känna henne. Så har jag också sett att hon har potential, förstår formatet, bredden och framför allt hitmusik. Hon har en upparbetad respekt hos aktörerna, skivbolagen, säger Björkman och tillägger:

– Sen är det upp till henne själv om hon vill. Hon har jobbat vid min sida i höst men är nu tillbaka på radion. Det kan bara hon själv svara på om hon skulle vilja. Men i min värld skulle det kunna vara hon.

Redan i december förra året berättade Christer Björkman för Borås Tidning att han påbörjat arbetet med sin kommande självbiografi, som går under arbetsnamnet ”Regnbågsdiktatorn”.