Christer Björkman: De tre kan slå Måns Zelmerlöw i Eurovision 2015

Sverige kan vinna – men kampen står mellan fyra länder i kvällens Eurovision Song Contest. Det menar Christer Björkman efter att ha följt genrepen.

Eurovision Song Contest firar 60 år i kväll, och Sverige kan ta sig sjätte seger. Men det är fler om budet. Enligt delegationschefen Christer Björkman slåss tre bidrag med Måns Zelmerlöw i toppen.

– Jag reagerar fortfarande på samma fyra bidrag som tidigare, säger Christer Björkman efter att ha sett generalrepetitionen.

Vinnarkandidat 1: Australien

Christer Björkman är imponerad av insatsen från specialinbjudna Australien och artisten Guy Sebastian.

– Jag blir glad av den, säger han.

Måns Zelmerlöw framhöll tidigt Australien som den tuffaste konkurrenten. Men efter att ha sett repetitionerna har den svenska artisten ändrat sig.

– Jag tror inte att det numret sticker ut tillräckligt mycket. Han sjunger svinbra och det är ett enormt kompetent nummer, men det händer inte så mycket på tre minuter. Han ligger dessutom rätt tidigt, och det känns som om det måste sticka ut rejält då, säger han.

Vinnarkandidat 2: Ryssland

Christer Björkman tror att Eurovision Song Contest skulle kunna hamna i det stora landet i öst nästa år.

– Jag tycker att ryskan är väldigt kompetent, men jag tycker att det är tråkigt. Det är inte 2015 för mig men ett gediget hantverk, och hon utför det verkligen jätteskickligt – även om jag tyckte att hon var väldigt vilsen i uttrycket och ansträngd på genrepet. Den är lite för mycket Disney-ballad för min smak, säger han.

Vinnarkandidat 3: Italien

Christer Björkman pekade tidigt ut den italienska trion Il Volo som det största hotet mot en svensk seger i Wien. Nu är det dessutom klart att landet startar sist i finalen – och just startnumret har historiskt haft stor betydelse för utgången.

– Motvilligt måste jag medge att Italien är fruktansvärt effektiv, och de har ett gyllene startnummer. Jag är som tv-producent ytterst tveksam till att lägga Italien som är en av huvudfavoriterna sist. När vi gjorde Eurovision 2013 hade vi tre huvudfavoriter i andra halvan, och vi lade Irland sist i stället, för att det inte skulle upplevas som om vi favoriserade någon, säger han.