Christer Björkman kan få ny roll inför Eurovision Song Contest 2016

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Måns Zelmerlöw och Christer Björkman tas emot på Arlanda av press och fans efter segern i Eurovision Song Contest 2015

Senast fick han stressymptom och sade att han inte skulle göra om det. Nu är Christer Björkman tillbaka som arrangör av Eurovision Song Contest. Men kanske i en annan roll.

När Sverige var värd för Eurovision Song Contest 2013 hade Christer Björkman rollen som showproducent. Samtidigt var han exekutiv producent för Melodifestivalen. Pressen blev stor och han fick bland annat problem med stresseksem.

”Vidrigt år”

Om Sverige skulle vinna igen lovade han att jobba med Melodifestivalen och inte lägga så stor möda på Eurovision.

Men nu har den hyllade producenten ändrat sig.

– Det är lite som att föda barn. När folk gör de säger de "aldrig mer". Men hjärnan är så fiffigt anordnad att man glömmer efter ett tag. Jag kommer bara ihåg det roliga. Jag fattar att det kommer att bli ett vidrigt år igen, men just nu känner jag inte att det är ett problem, utan det får gå.

”Erfarenhet har försvunnit”

Skälet till att Christer Björkman känner sig manad att återvända som arrangör av Eurovision Song Contest är enkelt.

– Christel Tholse Willers som var ansvarig för Malmö går till UR. Mycket erfarenhet har försvunnit, och det ger mig en känsla av att jag måste ha en annan roll så att vi kan använda min erfarenhet maximalt i projektet, säger han.

Efterlyser ny kraft

Hur den nya rollen ser ut är inte klart. SVT tar under de kommande veckorna fram ett så kallat core team med ansvariga chefer för olika delar av Eurovision Song Contest 2016.

– Jag tror inte att min roll kommer att se exakt likadan ut och har faktiskt ingen aning. För att använda min erfarenhet på bästa möjliga sätt ska jag kanske inte vara lika djupt nere på detaljnivå i programmen. Vi gjorde det så nyss, och det är inte bara att spotta ur sig ett Eurovision till, så jag tror att vi vill ha in ny kreativ kraft.

Eurovision Song Contest sänds preliminärt den 10, 12 och 14 maj 2016. Företrädare för tv-bolagen i Turkiet, Ukraina och Kroatien har meddelat att länderna kan komma att återvända till tävlingen.