Christer Björkman om Eurovision Song Contest 2016 i Sverige: Det händer nu

Foto: Andres Putting/EBU
Måns Zelmerlöw och Christer Björkman på den internationella presskonferensen efter finalen av Eurovision Song Contest 2015.

SVT kontaktade svenska städer om att arrangera Eurovision 2016 – redan innan Måns Zelmerlöw vunnit i Wien.

Se Christer Björkman i tisdagens Gomorron Sverige i klippet till vänster.

Städerna och arenorna tar redan nu fram sina förslag på arrangemang av Eurovision Song Contest 2016. På SVT-redaktionen pågår samtidigt arbetet med att utse ett så kallat core team med de ansvariga för olika delar av projektet. Och att utforma scenen för nästa års tävling.

Budgivning mellan städer

Christer Björkman, Sveriges delegationschef i Wien, var showproducent senast Eurovision Song Contest anordnades i Sverige. Redan nu har han en klar bild av processen inför nästa års tävling.

– Det blir en budgivning, och processen har redan startat. Eftersom vi var favoriter var vi tvungna att säga till städerna att, om vi vinner, vara förberedda på att bli kontaktade av oss veckan efter och att då ha förankrat en ansökan i alla led, säger han till svt.se/melodifestivalen.

Nu tror han att SVT kommer att kunna berätta vilken stad som arrangerar tävlingen i mitten av sommaren.

– Nu när vi vunnit kommer vi att ringa tillbaka till alla och berätta vad vi måste ha. Sedan har städerna tre veckor på sig att komma med ett förslag. Efter det presenterar de sina förslag, och sedan kommer vi att värdera och ta ett beslut, säger han.

Ris och ros till Österrike

Delegationschefens sammanfattning av vistelsen i Wien går som väntat i dur.

– Vi har haft askul och en fantastisk lagkänsla. Och vi har haft tre helt fantastiska delegationsvärdar som har levt upp till mer än alla förväntningar, säger Christer Björkman.

Men allt har inte varit positivt. När det gäller tv-bolaget ORF har delegationschefen både ris och ros.

– Organisationsmässigt har ORF varit makalöst duktiga. Allt har fungerat och de har hjälpt oss att få igenom det vi vill, så jag kan inte påstå att vi haft några problem över huvud taget.

– Sedan har jag väldigt många åsikter om själva programmen. Där jag tycker att utförandet är undermåligt, det kändes inte som en modern tv-sändning. Men den vägen behöver man kanske inte gå en sådan här dag.

Redan inriktad på uppgiften

Nu befinner sig Christer Björkman i samma sits som för tre år sedan. Då hade Sverige just vunnit Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Men den här gången ser han läget annorlunda.

– Det är en jätteskillnad. Då var det en sådan befrielse efter de fem år av resultatmörker som vi nyss innan hade gått igenom. Jag är så klart as-glad nu också, men det är ett konstaterande och går snabbt över i konkret handling. Jag har redan flyttat fokus från segern till det kommande jobbet på ett ganska enkelt sätt.

– Förra gången när jag stod dagen efter i Baku hade jag ingen aning om vad vi skulle göra. Jag trodde nog fortfarande att Eurovision bara var ett större Melodifestivalen. Det är något helt annat.

Toppnamn redan inkopplat

Ett toppnamn från senast det begav sig är redan inkopplat. Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2013 i Malmö, har de senaste veckorna arbetat med att lägga grunderna för ett eventuellt nytt Eurovision i Sverige i händelse av seger i årets tävling, rapporterar SVT:s Vi på tv.

Uppdraget kommer från Thomas Hall, programchef för underhållning på SVT i Stockholm, och nu har arbetet intensifierats.

– Den närmaste tiden kommer Martin att bereda beslut för val av värdstad och även tillsätta ESC 2016-projektets ledningsgrupp, säger Thomas Hall till Vi på tv.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest