Clara Henry programledare i Melodifestivalen 2014 – här är webbens nya storsatsning

Clara henry vinkar till kameran.
Clara Henry leder Melodifestivalen på webben.

I fjol streamade hon Melodifestivalen på semestern. I år ska stjärnskottet Clara Henry, 19, träffa vinnarna i tävlingen först av alla – och leda webbens nya storsatsning på svt.se/melodifestivalen. ”Jag hade tackat ja även om det innebar att dansa foxtrot med Christer Björkman i varje avsnitt”, säger programledaren.

Hon har redan erövrat Youtube och leder egna talkshowen ”Med Clara Henry”.

Nu tar bloggaren Clara Henry över stafettpinnen från Josefine Sundström – och debuterar i Melodifestivalen som webbens programledare.

19-åringen kommer att leda webbens nya storsatsning. I år utökar svt.se/melodifestivalen nämligen tablån – med både ett inför- och eftersnacksprogram. Programmen kommer att sändas i SVT Play och på svt.se/melodifestivalen under sex lördagar i rad – före och efter respektive tävling.

  • Nya ”Uppsnack” direktsänds efter det avslutande genrepet på lördagar – före tävlingen.
     
  • ”Eftersnack” tar, precis som tidigare år, vid på webben från klockan 21.30 – efter tv-sändningen. Då träffar Clara Henry vinnarna i Melodifestivalen – direkt efter avgörandet, först av alla.

– Jag tackade ja till detta utan att blinka. Det enda som surrade i mitt huvud var "varför inte?!". Melodifestivalen är Sveriges största program som jag själv följt maniskt. Jag hade tackat ja även om det innebar att behöva dansa foxtrot med Christer Björkman i varje avsnitt. Och då är jag ändå pinsamt dålig på att dansa, säger hon.

Förra året följde hon delar av tävlingen på semestern via svt.se/melodifestivalen – och hon beskriver sin relation med Melodifestivalen ”som ett gammalt gift par”.

– Ibland kommer vi inte riktigt överens, men vi har hängt ihop så länge jag kan minnas och vi är så gott som oskiljaktiga. Den gången jag var i England med familjen och det var Mello-lördag gick vi till och med ner till hotellreceptionen och köpte deras onödigt dyra och halvt värdelösa internet bara för att kunna kolla på en deltävling. Internetet var dock, som sagt, värdelöst, så det enda vi hann skymta innan det dog var tre minuters buffrande Ravaillacz.

Då leddes programmet av bland andra Gina Dirawi – som liksom Clara Henry slog igenom via sina egenuppladdade humorklipp på nätet.

Ni påminner lite om varandra. Ser du några likheter eller skillnader mellan dig och Gina som programledare? 

– Haha, ja, det har jag fått höra innan. Gina är en helt otroligt duktig programledare, både när hon följer ett manus och när hon improviserar. Jag ser såklart många likheter när vi båda har bakgrunder som bloggerskor och youtube-människor och jag tror att några nog kan se en likadan charm i mig som i henne, men jag vill inte vara ”nya Gina Dirawi”. Jag är ju ”första Clara Henry”.

Drömmer du om att leda Melodifestivalen i framtiden? 

– Gud vilken svår fråga. Det är ingenting jag går och dagdrömmer om när jag vandrar hemma och dricker mitt blaskiga te, men hade någon frågat mig om några år hade jag omedelbart tackat ja. Utan att ens tänka tanken att jag tyvärr antagligen skulle vara tvungen att behöva bära klackskor, säger Clara Henry.

Vilken blir den största utmaningen?

– Det jag är mest orolig för i nuläget är livesändningen. Jag har aldrig gjort något live innan, så jag drömmer mardrömmar om att jag ska få tillfällig Tourettes och skrika könsord.

Vad ser du fram emot? 

– Allt! Att resa, jag är kass på svensk geografi så jag kanske lär mig något. Att äta hotellfrukost, att få bära fina kläder sex helger i sträck, att se allt som händer bakom kulisserna, att få göra ett så humoristiskt och innehållsrikt program som möjligt... och hundra andra saker. Men mest hotellfrukosten.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest