Det här är Clara Henry

Clara Henry.
Clara Henry.

Hon har bloggat sedan elvaårsåldern, är en av landets populäraste videobloggare och har en egen talkshow. Men Clara Henry, 19, är också ett stort fan av Melodifestivalen. I år ska hon leda webbens nya storsatsning – programmen ”Uppsnack” och ”Eftersnack” – under sex lördagar i rad.

Slå upp ordet kometkarriär i ordlistan – och du kan mycket väl få upp en bild på Clara Henry.

19-åringen, som tog studenten så sent som i somras, beskrivs ofta som ett ”Youtube-fenomen” tack vare sin populära och egenproducerade videoblogg. Hon följs av hundratusentals personer – och belönades med priset Årets videobloggare vid Blog Awards 2013. Under fjolåret var hon också programledare för egna talkshowen ”Med Clara Henry” i Kanal 5:s regi.

Dessutom bloggar hon flitigt sedan elvaårsåldern – men har ändrat inriktning under årens lopp. I takt med den lavinartade ökningen av antalet modebloggar under 2000-talet blev Claras motreaktion att i sin egen blogg tydligare rikta in sig på temat humor.

– Jag hittar inspiration i allt. Låter hur kliché som helst, men ibland lägger jag märke till saker som folk pratar om eller bara något jag ser, som man kanske aldrig tänkt på innan. Sedan vrider jag det tjugoåtta varv inne i skallen tills det är lagom skruvat, och sen kan jag lägga upp det på bloggen eller youtube eller knö in det som en programidé. Jag är lite av en tänkare. På gott och ont, säger Clara.

Nu ska Landvetter-tjejen leda Melodifestivalen 2014 på webben. Under sex lördagar i rad guidar Clara tittarna i SVT Play och på svt.se/melodifestivalen i införprogrammet ”Uppsnack” samt i ”Eftersnack”, där vinnarna gör sin första intervju efter avgörandet.

Hon beskriver sin relation till Melodifestivalen ”som ett gammalt gift par”.

Vad ser du mest fram emot inför Melodifestivalen?
– Allt! Att resa, är kass på svensk geografi så jag kanske lär mig något, att äta hotellfrukost, att få bära fina kläder sex helger i sträck, att se allt som händer bakom kulisserna, att få göra ett så humoristiskt och innehållsrikt program som möjligt... och hundra andra saker. Men mest hotellfrukosten.

Vilken blir den största utmaningen?
– Det jag är mest orolig för i nuläget är livesändningen. Jag har aldrig gjort något live innan, så jag drömmer mardrömmar om att jag ska få tillfällig Tourettes och skrika könsord.

Hur laddar du upp?
– Jag kommer antagligen ha för hög puls och för mycket adrenalin för att ens tänka tankar som "ladda upp", men jag tror att om jag läser in mitt manus några gånger extra och intalar mig att jag inte kommer skita på mig, så kommer det att gå hur bra som helst.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest