Den stora sångfågeln förnyas

Konstnären Ernst Billgren har förnyat sin design av Melodifestivalens pris Den stora sångfågeln. "Det är kul att det sker en pågående utveckling", säger Christer Björkman.

Alla stora tävlingar med viss dignitet, historisk tradition och tyngd har ett pris i form av en skulptur eller pokal med ett egenvärde. Melodifestivalen har sedan 2005 årligen delat ut statyetten Den stora sångfågeln, designad av Ernst Billgren, som pris till vinnaren. Konstverket kommer även fortsättningsvis att delas ut, men i ny storlek och varierande färgsättning.

– Precis som vi uppdaterat loggans utseende pratade vi med Ernst om att även uppdatera Sångfågelns design, berättar producenten Christer Björkman.

Större storlek, unik färg och nytt träslag

Resultatet är en större statyett i nytt träslag som kommer att bära olika färger i sockeln från år till år. År 2012:s Sångfågel är turkos och 2013 är den i brons. Dessutom är själva fågeln mer vinklad uppåt än tidigare.

– Vi ville ha den större så att den gör sig bättre i bild, och det är kul att det sker en pågående utveckling, säger Christer.
 

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest