SVT1Lör 3/2-10/3

”Det är lite löjligt” – Robin Bengtsson om fuck-debatten i Melodifestivalen 2017

Robin Bengtsson

Robin Bengtsson backar Lisa Ajax efter debatten om ”fuck” i Melodifestivalen 2017. Nu ger han ordet nytt liv i tävlingen – genom att sjunga ”fucking beautiful” åtta gånger i sitt bidrag I Can't Go On.

Förra veckan hamnade Lisa Ajax låttext till I Don't Give A rejält i fokus.

Anledningen – ordet ”fuck” förekom tio gånger. Det är ett förbjudet ord i Eurovision, men tillåtet i Melodifestivalen.

När Melodifestivalens tredje deltävling avgörs på lördag i Växjö ger Robin Bengtsson ordet nytt liv.

Han sjunger ”fucking” åtta gånger i sin låt I Can't Go On (se hela texten här). Nu backar han Lisa Ajax, som berättat att hon fått många reaktioner på ordvalet och menade själv att hon avdramatiserade ordet, i debatten.

På svt.se/melodifestivalen fanns en omröstning där tittarna fick svara på om man får svära i en Melodifestivallåt eller inte. Två av tre av över 1 200 personer svarade ja alternativt "ja, om det är lite", medan 30 procent sa nej.

– Jag tycker det är lite överdrivet och att det inte är en så himla farlig svordom. Jag tycker det är som att säga "fan" eller "jävlar" och det är ganska många artister som gör det här i Sverige men ingen klagar på det. Det är lite löjligt.

Artisten har dock nåtts av att reglerna är annorlunda i Eurovision. Där har alla Bengtssons tre låtskrivare tidigare tävlat – David Kreuger och Hamed "K-One" Pirouzpanah ("Undo", 2014) och Robin Stjernberg ("You", 2013).

– Reglerna är ju som de är i Eurovision och skulle man komma dit får man väl ändra på det.

Vad blir det då?

– Det är väl att byta ut mot ett pip kanske, som de gör på MTV. ”Freaking beautiful” kan man till exempel sjunga, eller någonting. Det får vi ta då, det känns som om det inte behövs någon plan för det nu.

Först ska Bengtsson, som nådde final förra året med Constellation Prize, kvala i deltävlingen på lördag.