”Det var Sannas tur” – många nöjda att Sanna Nielsen vann Melodifestivalen 2014

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Sanna Nielsen kysser sångfågeln.

Kan det vara så att rätt låt vann? Efter finalen skriver många att det var dags att Sanna Nielsen skulle kamma hem vinsten i Melodifestivalen.

För Sanna Nielsen rivstartade livet som vinnare av Melodifestivalen redan på söndag förmiddag, dagen efter finalen, med intervjuer som följdes av skivsignering på Vällingby City i Stockholm. Och vidare ska hon, det är full fart och repetitioner som gäller inför Eurovision Song Contest i Köpenhamn i maj.

Melodifestivalen mer omtalad än någonsin

Precis som efter varje deltävling har Telenor, sponsor av Melodifestivalen, granskat och analyserat snacket som gick i sociala medier under veckan, finalen och efteråt. De slår fast att det i samband med finalen har snackats om Melodifestivalen mer än någonsin. I deras rapport står följande:

Gårdagens final i Friends arena genererade nästan 78 600 inlägg under lördagen, vilket är nytt rekord för Melodifestivalen. Bara mellan 21:45 och 22:00 gjordes 10 859 inlägg.

När alla artister hade uppträtt drog Ace Wilder iväg i sociala medier. På bara en kvart, mellan 21:00 och 21:15, fick hon 2 211 omnämnanden i kanaler som Facebook, Twitter, Instagram och olika bloggar. Totalt sett var dock Sanna Nielsen mest omtalad under sändningen med cirka 5 900 inlägg, strax före Ace Wilder (5 700) och Alcazar (3 600).

Totalt sett sedan årets Melodifestivalturné började är det ändå Yohio som har genererat flest omnämnanden med 12 949 inlägg, strax före Alcazar (11 856) och med nästan dubbelt så många som om trean Sanna Nielsen (6 616) och fyran Ace Wilder (6 521).

Rätt låt vann?

I medierna börjar ofta, som kanske bekant, ett annat moment dagen efter finalen i Melodifestivalen: Rätt/Fel låt vann-analyserna. I år verkar det på många håll luta åt att Sanna Nielsens bidrag ”Undo” ses som rätt.

I de sociala medierna, med Sanna Nielsens officiella sida på Facebook i spetsen, är det många glada tillrop.
Även på Melodifestivalens sida på Facebook syns flera exempel:
–  Jag måste säga att jag är FRUKTANSVÄRT glad över Sannas vinst. Dels har hon i alla år haft bra låtar, hon har medverkat många gånger så jag anser att hon förtjänade denna vinsten, skriver Martin Lindqvist på söndagen.
– Och har nog aldrig sett en mer värdig vinnare! Efter sju finaler...grymt Sanna!!! Stort grattis, skriver Viveca Molin direkt efter finalen på lördagen och får 133 tummar upp.

I traditionella medier låter det på många håll nästan likadant. DN:s Hannah Fahl skriver att Sanna Nielsen var den rätta vinnaren.
– När hon nu klev upp på scenen med supersnyggt mäktiga och modernt producerade balladen ”Undo” var det som om vi alla, kollektivt, andades ut och släppte ned axlarna någon centimeter. Där! Där är hon ju. Så här ska det låta, skriver hon.
I ett blogginlägg från strax efter finalen skriver Fahl dessutom att hon hade bokat in en söndagsintervju med Sanna Nielsen före segern var ett faktum – hon kände nämligen på sig att Sanna skulle vinna.
– Och jag blev så himla glad för Sannas skull. Ace hade varit jätteroligt också, men det var Sannas tur, skriver hon.

Svenska Dagbladets Harry Amster är inne på samma spår.
– Vann rätt låt? Ja, Sanna Nielsens låt är nästan perfekt, skriver han och menar därtill att ”Undo” är som gjord för Eurovision Song Contest.
– Den fastnar direkt och det är Sanna Nielsens bästa prestation någonsin, skriver han.

Folkbladets Widar Andersson håller med dem:
– Och ja; rätt låt vann. Den internationella juryn och svenska folkets röster var väl synkade med varandra. Både folket - drygt 1,2 miljoner röster - och juryn hade Sanna Nielsen i topp. En bedömning som jag helt instämmer i, skriver han.

Inte nog med det och dem, också statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att rätt låt vann.
– Ja det tycker jag. Sanna är en härlig artist med en stark röst. Hon hade en stark ballad och har varit med sju gånger förut, så hon förtjänade att vinna nu, säger han till Aftonbladet.