Han står bakom stjärnparaden: Edward af Sillén tillbaka till Melodifestivalen 2016

Edward af Sillén.

En publikfavorit är tillbaka – bakom kulisserna. Edward af Sillén återvänder till rollen som innehållsproducent när Melodifestivalen firar femton år på turné.

För den bredare publiken är han bekant som svensk kommentator för Eurovision Song Contest. Men med sin humor, regi och kärlek till programmet har Edward af Sillén blivit en favorit bland Melodifestivalens entusiaster – trots att han inte hörs i tv.

Hoppas tittarna känner igen sig

Edward af Sillén debuterade i rollen 2009 och var senast verksam 2013. Nu är han innehållsproducent i Melodifestivalen 2016.

Som tidigare skriver han manus tillsammans med Daniel Réhn. Nu får de också förstärkning av David Sundin, och gruppen jobbar tätt tillsammans med tv-producenten Ulrica Örn.

– Jag hoppas att tittarna ska se att vi tar ett steg till från det vi gjort tidigare. Samtidigt hoppas jag att man ska känna igen vår ton, säger Edward.

”Lyxigt för oss”

Edward af Sillén ser fram emot att jobba med de många programledarna 2016. När turnén firar femton år får Gina Dirawi nya kolleger som programledare varje vecka.

– Det är en situation som ger utmaningar men framför allt är väldigt kul och ger en massa möjligheter. En utmaning för redaktionen 2005 var nog att programledarna inte hade någon nära relation till programmet. I och med att Gina är en röd tråd blir det annorlunda nu.

– Det känns lyxigt för oss att få jobba med så mycket roliga människor under en och samma turné. Vi började ringa runt till potentiella personer redan i somras.

Jobb som tog kraft

Tidigare har Edward af Sillén jobbat med Gina Dirawi både 2012 och 2013.

– Jag var innehållsproducent 2013 och tyckte att det var väldigt roligt. Vi fick verkligen frihet med shownummer och att göra det program som vi älskade.

Därför tyckte han att det var dags att ta en paus efteråt.

– Jag ville satsa på teaterjobb och filmskrivandet. De jobben hade blivit försummade av Melodifestivalen och Eurovision 2013, som tog väldigt mycket tid och kraft. Det var så himla viktigt att Eurovision skulle bli bra med Petra Mede.

Planerat i tre år

Men att Edward af Sillén nu gör comeback var inte oplanerat.

– Redan 2013 pratade jag med Christer Björkman om att det 2016 är femtonårsjubileum för den moderna och att det kunde vara kul att komma tillbaka då och göra ett jubileumsprogram.

Nu vill han inte berätta om det finns liknande långsiktiga planer inskrivna i kalendern.

– Det vet man aldrig. Det är ju väldigt kul att göra Melodifestivalen. Bred underhållning är det bästa jag vet, och det här är det sista programmet som fortfarande samlar så här många människor.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest