SVT1Lör 3/2-10/3

Molly Sandéns ”Youniverse” publicerades – du kunde lyssna på alla bidrag från Melodifestivalen 2016 i Gävle under ett dygn

Artisterna i Melodifestivalens fjärde deltävling 2016.

Ett ljudklipp från Molly Sandéns Melodifestivalbidrag har funnits ute. Därför fick du möjlighet att förhandslyssna på samtliga bidrag från den fjärde deltävlingen under ett dygn.

Under kvällen den 15 februari och natten till den 16 februari fanns 30 sekunder från Molly Sandéns Melodifestivalbidrag "Youniverse" på vissa utländska plattformar. När felet upptäcktes togs klippet ner. För att neutralisera den eventuella fördelen i tävlingen beslutade SVT att ge möjligheten att förhandslyssna på samtliga bidrag från deltävling fyra under en begränsad tid.

– Det har inte funnits något uppsåt från artisten eller dess skivbolag, som i all kommunikation har varit tydliga med att releasedatumet har varit den 28 februari. Felet ligger alltså i nästa led, vilket gör att det inte finns någon grund för diskvalificering, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen 2016.

– Det är dock synnerligen olyckligt att felet har uppstått, och vi rekommenderar å det starkaste att skivbolagen framöver är ytterst övertydliga i all kommunikation med samtliga av sina säljkanaler

"Skivbolaget har gjort alla rätt"

Christer Björkman är tydlig med att det inte är Molly Sandén eller någon person som är förknippad med bidraget som jag gjort misstaget.

– Alla bolag som ger ut skivor följer samma rutin, och det är att man skickar ut 30 sekunder av låten ungefär två veckor före releasedatum som man kan lyssna på innan man bestämmer sig för att köpa låten eller ej. Det är praxis, och skivbolaget skriver också releasedatum väldigt tydligt. Det funkar i 99,9 procent av alla fall, speciellt om man gör det inom Norden, säger han till svt.se/melodifestivalen.

– Men så fort man går utanför Norden och mottagarna inte känner till spelreglerna som gäller för Melodifestivalen kan det hända att det är någon som missar hur viktigt det är. Då kan någon slarva med sitt jobb, och det är vad som har hänt här.

– Skivbolaget har gjort alla rätt. De har skrivit rätt datum, de har gjort precis som de brukar göra och varit noga med att poängtera vilket datum som gäller. Sedan är det ur deras händer.

Skiljer sig från Anna Book

Anna Books bidrag ”Himmel för två” diskvalificerades under den första deltävlingen i Göteborg. I det fallet hade upphovsmännen skickat in samma låt vid två olika tillfällen och skrivit på att låten inte varit utgiven tidigare. I fallet med Molly Sandéns bidrag ”Youniverse” är det den mänskliga faktorn som gjorde att 30 sekunder släpptes för tidigt.

– Varken Molly eller skivbolaget Sony Music har gjort något regelfel, de har tvärtom gjort alla rätt. Skivbolaget har skickat ut låten precis som man ska och brukar göra. De har angett ett publiceringsdatum, och sedan har en tredje part av misstag publicerat 30 sekunder av låten för tidigt. Därför är det inte Sony Musics eller Molly Sandéns fel, säger Christer Björkman.

Ger det här en fördel för Molly Sandén?

– För att neutralisera en eventuell fördel lägger vi nu ut alla sju bidrag från deltävling fyra under ett dygn. Låten "Youniverse" har haft en enormt begränsad spridning då den låg ute under en natt från sent i går kväll till morgontimmarna. Och jag har oerhört svårt att se att det här kan påverka ett resultat i en tävling där det i första hand handlar om helheten. Det är låten och artistens prestation som vi visar under tre minuter i tv-rutan, och det är där tävlingen avgörs.

Varför publiceras inte 30 sekunder av bidragen från deltävling tre?

– Det är ett eventuellt missförhållande i deltävling fyra det här gäller. Alltså neutraliserar vi den eventuella fördel Molly Sandén kan ha fått genom att 30 sekunder kunde höras under en begränsad tid på några sajter. Deltävling tre är en isolerad tävling i det första skedet. Vi kommer att publicera 30 sekunder av bidragens rep på torsdag, och därför finns det ingen anledning att göra något åt den deltävlingen.

Samtliga bidrag från deltävling fyra i Gävle publiceras på svt.se/melodifestivalen klockan 17 tisdag den 16 februari, och fanns tillgängliga under 24 timmar.