Allt om Lilla Melodifestivalen och Junior Eurovision Song Contest 2013

Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio
Elias Elffors Elfström vinner Lilla Melodifestivalen 2013.

Läs allt om artister, regler och programledare i Junior Eurovision och Lilla Melodifestivalen 2013. Elias Elffors Elfström (13) vann Lilla Melodifestivalen med låten ”Det är dit vi ska”.

Lördagen den 30 november 2013 tävlade Elias Elffors Elfström, med artistnamnet Eliias, i Junior Eurovision Song Contest 2013. Det skedde efter att han vunnit Lilla Melodifestivalen i konkurrens med sju andra finalbidrag.

Så var Lilla Melodifestivalen 2013

Utöver vinnaren rangordnades inga av bidragen i finalen av Lilla Melodifestivalen:

 • Vinnare: "Det är dit vi ska" – Elias Elffors Elfström
 • "För alltid" – Tilda Anvemyr
 • "Nivå från topp till tå" – Rami Style
 • "Jag är en ros" – Klara Sundin
 • "Var dej själv!" – Mimi & Märta
 • "Kämpa" – Mazen Awad
 • "Lycka" – Mathilda Lindström
 • "För alltid och en dag" – Vilhelm Buchaus

Lilla Melodifestivalens final 2013 ägde rum på Gröna Lunds stora scen. Juryn som utsåg Elias Elffors Elfström till vinnare bestod av Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman, Svensktoppens programledare Carolina Norén och musikproducenten Jan Lundqvist. Programledare under finalen var Behrang Miri och Kim Ohlsson.

Till Lilla Melodifestivalen 2013 kunde ungdomar mellan 12 och 15 år söka. De behövde själva ha varit med och skrivit den inskickade musiken.

Inför Junior Eurovision Song Contest 2013 sände SVT tre avsnitt av Lilla Melodifestivalen i Barnkanalen: två införprogram och så finalen från Gröna Lund. Sveriges Radio följde Lilla Melodifestivalen ingående när tävlingen avgjordes under våren och sommaren. Läs mer om hur tävlingen var på Sveriges Radios Lilla Melodifestivalen-sajt.

Junior Eurovision Song Contest 2013: Slutresultatet

Junior Eurovision Song Contest 2013 var den elfte upplagan av musiktävlingen. Tävlingen gick av stapeln i Kiev i Ukraina den 30 november 2013 i en stor show som du kunde se direkt i Barnkanalen klockan 19.00–21.00.

Här är hela slutresultatet:

 1. Malta: "The Start" – Gaia Cauchi. 130 poäng.
 2. Ukraina: "We Are One" – Sofia Tarasova. 121 poäng.
 3. Vitryssland: "Poy so Mnoy" – Ilya Volkov. 108 poäng.
 4. Ryssland: "Dream On" – Dayana Kirillova. 106 poäng.
 5. Georgien: "Give Your Smile" – Smile Shop. 91 poäng.
 6. Armenien: "Choco Factory" – Monika. 69 poäng.
 7. Azerbajdzjan: "Me and My Guitar" – Rustam Karimov. 66 poäng.
 8. Nederländerna: "Double Me" – Mylène & Rosanne. 59 poäng.
 9. Sverige: "Det är dit vi ska" – Eliias. 46 poäng.
 10. San Marino: "O-o-O Sole intorno a me" – Michele Perniola. 42 poäng.
 11. Moldavien: "Cum să fim" – Rafael Bobeica. 41 poäng.
 12. Makedonien: "Ohrid i muzika" – Barbara Popović. 19 poäng.

Programledare var Timur Miroshnychenko, mångårig kommentator, och Zlata Ognevich, som sjöng hem tredjeplatsen i Eurovision Song Contest 2013 med Ukrainas bidrag ”Gravity”.

Alla i tävlingen behövde sjunga på riktigt och texten skulle huvudsakligen vara på det egna språket.

I tävlingen 2012 representerades Sverige av Lova Sönnerbo, som nådde en sjätteplats. Året innan var det Erik Rapp som försvarade de svenska färgerna, med en niondeplats som följd. Sveriges bästa placering i tävlingen är Molly Sandéns tredjeplats från 2006.

Sveriges favorit fyra

Sveriges poäng i omröstningen delades ut av Lova Sönnerbo. Den svenska tolvpoängaren gick till Ryssland. Resultatet grundas till häften på folkets telefon- och sms-röster och till hälften på rösterna från den nationella juryn. Så här såg hela Sveriges topplista ut:

 1. Ryssland 12 poäng
 2. Ukraina 10
 3. Malta 8
 4. Azerbajdzjan 7
 5. Nederländerna 6
 6. Vitryssland 5
 7. Armenien 4
 8. Moldavien 3
 9. San Marino 2
 10. Makedonien 1

Om du har ett svenskt telefonabonnemang kunde du inte rösta på Sverige. Målet med Junior Eurovision är att rösta fram det bästa bidraget, och om det gick att rösta på sitt eget land har man tänkt att många skulle göra det bara för att det är just det egna landet.

De svenska juryrösterna

Hälften av resultatet från varje land i finalen baserades på tittarnas röster. Den andra häften avgörs av landets jurygrupp. I jurygrupperna sitter sex personer som arbetar med musik på olika sätt.

I den svenska juryn satt Samuel Andersson, Gabriella Benno, Gustav Dahlander, Max Gullström, Ayla Kabaca och Marie Olofsson. Arbetet övervakades av notarius publicus Christer Björk och juryordföranden Sofi Stridh.

Den svenska jurygruppens topplista såg ut så här: 1. Malta. 2. Ukraina. 3. Ryssland. 4. Armenien. 5. Vitryssland. 6. Moldavien. 7. Azerbajdzjan. 8. San Marino. 9. Nederländerna. 10. Georgien. 11. Makedonien.

Det fanns även en egen jurygrupp bestående av ett barn i varje land. Rösterna från barnens internationella jurygrupp var de första som presenterades i finalen. Den svenska medlemmen i barnens internationella jurygrupp var Maia Ljusberg.

Chatt med kommentatorerna

Finalen sändes direkt från Kiev och anläggningen National Palace of Arts Ukraina, som inrymmer omkring 3 500 åskådare.

Svenska kommentatorer var för tredje året i rad Edward af Sillén och Ylva Hällen. Parallellt med sändningen kunde du chatta med kommentatorerna Ylva och Edward på svt.se/melodifestivalen.

Om Lilla Melodifestivalen 2014

För att vara med i Junior Eurovision Song Contest måste man vara mellan 10 och 15 år gammal. För att få sjunga för Sverige måste man vinna Lilla Melodifestivalen 2014, där åldersspannet preliminärt är 12–15 år. Skälet till att Sverige har en högre lägstaålder är att SVT inte vill utsätta för unga barn för påfrestningarna som den internationella tävlingen kan innebära – till exempel genom att man kan komma på sista plats.

Antagningen till Lilla Melodifestivalen 2014 sker på våren. Allt om hur du gör för att ansöka kommer att publiceras på svt.se/melodifestivalen tidigast i februari.

Artisterna som tävlar har själva varit med och skrivit låtarna. De måste huvudsakligen sjunga låtarna på sitt eget språk, och Eliias sjöng alltså Sveriges bidrag på svenska.

Läs mer om Lilla Melodifestivalen och Junior Eurovision Song Contest 2013 på svt.se/melodifestivalen:

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest