Emmelie de Forest sjunger Eurovisions nya låt i Andra chansen i Melodifestivalen

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Emmelie de Forest.

Hon vann Eurovision Song Contest i Malmö – och har skrivit tävlingens nya temalåt i Stockholm. Efter flöjtbålet gör Emmelie de Forest nu debut på Melodifestivalens scen – som mellanakt i Andra chansen.

Nej, Helena Paparizou blir inte den enda Eurovision Song Contest-vinnaren som står på Melodifestivalscenen på lördag.

Nu kan svt.se/melodifestivalen berätta att även danska Emmelie de Forest, som vann ESC i Malmö med ”Only Teardrops” förra året, gästar Andra chansen.

Detta bara veckor efter det omtalade flöjtbålet, där Melodifestivalen i första deltävlingens öppningsnummer skojade om Danmarks seger.

Artisten ska framföra nya singeln ”Rainmaker” – som också är temat till Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn – i en mellanakt.

– Vi ska få höra The #JoinUs Theme för ESC 2014. Och vi ska även få veta vad som händer med hennes vinnarlåt, nu när det inte finns några flöjter kvar, säger Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman.

”#JoinUs” är danska tv-bolaget DR:s nya slogan för Europas musiktävling. Vid finalen i Köpenhamn den 10 maj kommer låten att framföras av de Forest – tillsammans med årets 26 finalartister på scenen i B&W Hallerne.

– Alla finalister kommer att komma in och sjunga med i refrängen på slutet. Vi hoppas att tittarna kommer känna att det blir en fantastisk samhörighetskänsla. Detta precis innan vi kommer få veta vem vinnaren av Eurovision Song Contest 2014 blir, säger Jan Lagermand Lundme, Head of Show, till eurovision.tv.

Skrev låten i Stockholm

Men om Emmelie de Forests framträdande som mellanakt i Andra chansen i helgen är artistens inkörsport till att i framtiden tävla i den svenska uttagningen är oklart.

– Det är en fråga som bara hon kan svara på, säger Björkman.

Artisten är som bekant uppväxt i Sverige – och flera av Emmelies syskon bor kvar i landet. Efter segern i Malmö i våras hyllade de Forest sin avlidne far.

– Eftersom att min pappa var svensk och älskade Eurovision var det extra stort att jag vann i Sverige. Han gick bort för några år sedan så det betyder mycket, sade hon.

Danskan skrev Eurovisions nya temalåt tillsammans med Fredrik Sonefors och pojkvännen Jakob Schack Glæsner – i Sverige.

– Vi skrev den faktiskt i Stockholm och Sverige. Ordet ”Rainmaker” hade fastnat i mitt huvud och jag tyckte det var coolt. Jag föreställer mig en torr öken med människor som väntar på den här regnmakaren som ska få landet att blomstra igen, säger hon till eurovision.tv.

Flera framträdanden i Sverige

Efter triumfen i Malmö har de Forest gjort flera framträdanden i Sverige, bland annat vid Victoriadagen, Allsång på Skansen och Stockholm Pride.

På lördag välkomnas hon alltså till Melodifestivalen.