Se öppningen av Eurovisions andra semifinal igen

Några av Sveriges bästa dansare bjuder upp till dans genom historien. Här är öppningsakten i den andra semifinalen.

Eurovision Song Contest är så mycket mer än bara 39 bidrag och en omröstning. Även mellanakterna har sin självskrivna plats. De framgångsrika dansarna Fredrik "Benke" Rydman och Jennie Widegren har bland annat regisserat andra semifinalens öppningsakt. Och de har skapat ett nummer som ska ta publiken hela vägen från början av Eurovision fram till idag.

– Vi vill visualisera resan från då till nu, säger Jennie Widegren.

– Från början hade ju Eurovision en hel symfoniorkester som i dag ersatts av en dator. I numret ska olika dansare representera olika instrument med sina olika dansstilar.

Olika stilar tolkas

Dansarna, som i numret tolkar varsin stil, är handplockade specialister och tillhör Sveriges absoluta toppskikt inom sin dansstil. Allt för att skillnaderna mellan dansstilarna ska bli kristallklara. De nio dansstilarna som visas upp är balett, flamenco, jazz, hiphop, popping, breaking, house, locking och vogue. Var och en representerar de varsitt instrument, som sedan tillsammans bildar en hel orkester.

– Till sist kommer vi att ha skapat ett helt musikstycke, med hela symfoniorkestern, säger Jennie Widegren.

– Och då bryts det av med något helt annat, moderna syntar och ljud som tillsammans med BMX-cyklar och inlines ska representera den nya moderna tiden.

Mäktig show med musik och ljus

Bakom musiken ligger Johan Liljedahl, som skapat musik tillsammans med dansaren Fredrik "Benke" Rydman. Och Rydman medger att öppningsakten i Eurovision är de dyraste fyra minuterna som han har varit med och tagit fram.

Förutom mäktig musik har stor fokus legat på att skapa en minnesvärd show med ljus och projektion. Utöver en tidsresa kommer publiken att få uppleva en spektakulär show med rörliga element.

– Jag tror att det kommer att se riktigt häftigt ut till slut, säger Jennie Widegren.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest