SVT1Lör 3/2-10/3

Etzia i Melodifestivalen 2017: Vill hjälpa andra kvinnor

Etzia har själv skrivit bidraget tillsammans med Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari och Simon Gribbe.
Etzia har själv skrivit bidraget tillsammans med Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari och Simon Gribbe.

På lördag är det dags för debutanten Etzia att inta scenen i Malmö arena med låten ”Up”. Låten är en energisk och rörelsefull och Etzia vill med den sprida glädje och värme i februarikylan. Men hennes medverkan betyder också mycket för henne i sitt arbete med att hjälpa andra kvinnor att ta sig fram i musikbranschen.

Etzia har ett glatt nummer med mycket dans. Men hennes bidrag står också för något mycket större och viktigare. Etzia har i flera år jobbat för att hjälpa andra tjejer inom musikbranschen genom organisationen Femtastic. Organisationen är ett musiknätverk som jobbar med att lyfta fram tjejer inom hiphop och urban musikkultur och att försöka jämna ut skillnaden mellan män och kvinnor.

Mansdominerad bransch

– Målet är att främja livescenen så att det blir 50-50 mellan män och kvinnor och ge kvinnor självförtroende att ta för sig mer inom alla konstnärliga ämnen, säger Etzia.

Etzia förklarar hur musikbranschen och framför allt inom just hiphop och urban musik är mansdominerad och att det kan vara svårt för kvinnor att ta plats. Även i Melodifestivalen menar Etzia på att det inte har varit många kvinnor som har kommit fram som låtskrivare men att fler och fler tar för sig.

– Det är bara en tidsfråga. Det ligger i tiden nu, säger Etzia om förändringen.

Står för något viktigt

Hennes låt är glad och uptempo och hon vill sprida mycket glädje och värme med den. Men hon vill också belysa sitt viktiga budskap och det hon arbetar med för kvinnor. Hon vill med sitt deltagande visa för alla kvinnor som håller på med urban musik att det är okej att vara med.

– Också alla som är mörka, som jag är. Det är kul att representera många delar. Som kvinna och mörk känner jag att jag står för något viktigt, säger hon.