Här står festen under Eurovision Song Contest 2016

Foto: Staffan Eliasson & TT (montage)
Skeppsbron vid slottet, Kungsträdgården och Stadshuset blir tre av festplatserna under Eurovision Song Contest 2016.

Stockholm vill skapa tidernas Eurovisionparty i maj. Nu är det klart att feststället Euroclub kommer att byggas vid vattnet framför kungliga slottet.

Planerna inför Eurovision Song Contest i maj tar form. Nu är flera av hjärtpunkterna för festen utsedda.

Fest vid slottet

Det officiella feststället Euroclub kommer att specialbyggas av Stockholm stad. Platsen blir en större tillfällig byggnad på kajen direkt invid vattnet framför kungliga slottet. Där kommer de ackrediterade att kunna festa med sjöutsikt över hela centrala Stockholm.

I direkt anslutning ligger Eurovision Village, som är allmänhetens stora festplats. Den kommer att finnas i Kungsträdgården. Dessutom är det klart att den stora öppningsceremonin kommer att hållas i Stadshuset.

– Valet av Stockholms stadshus för öppningsceremonin och Kungsträdgården för Eurovision Village känns helrätt, men det som verkligen sticker ut är den unika placeringen av Euroclub på en av Stockholms absolut vackraste platser – Skeppsbron, framför kungliga slottet. Det kommer bli magiskt, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Stockholm tar över

Den 25 januari tar Stockholm över värdskapet för Eurovision Song Contest. Då lämnar Wien över stafettpinnen vid en ceremoni i Stadshuset. Vid ceremonin sker även lottningen av vilka länders bidrag som kommer att delta i de två olika semifinalerna, den så kallade Allocation Draw.

Evenemanget i maj pågår i två veckor och staden rekryterar just nu volontärer för att kunna ta hand om alla gäster – såväl stockholmare som besökare från världens olika hörn.

– Vår ambition är att Eurovision ska märkas i hela staden. Utöver tävlingarna som hålls i Globen, så kommer det bli flera festplatser och andra evenemang runtom i Stockholm. Vi ser fram emot att välkomna Europa till en fantastisk musikfest i maj, säger Karin Wanngård, finansborgarråd.