Eurovision Song Contest 2013 hålls i Malmö

Foto: Scanpix / Malmö Arena

Eurovision Song Contest 2013 kommer att avgöras i Malmö. Den 14-18 maj nästa år tävlar artister från omkring 40 länder på Malmö Arena.

SVT:s vd Eva Hamilton anser att Malmö har förutsättningarna för att bli en mycket bra värdstad för Eurovision Song Contest.

– Det blir en familjefest för hela Europa. Mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget, säger hon.

"Genomarbetade förslag"

Arbetet med att bestämma var Eurovision Song Contest 2013 ska hållas inleddes direkt efter Loreens seger i Baku den 26 maj, och in i det sista var det en öppen fråga vilken stad som skulle få bli värd för tävlingen. Sedan tidigare stod det klart att Göteborg avstod från att kandidera.

– Vi fick in väl genomarbetade förslag från både Stockholm och Malmö och det var verkligen inget lätt beslut, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2013.

– Att vi valde Malmö beror på att där finns en mycket bra infrastruktur och att vi har goda erfarenheter av Melodifestivalen och även av Eurovision Song Contest i staden.

"Storleken har inte gjort upplevelsen bättre"

Malmö stod även värd för Eurovision Song Contest 1992, sedan Carola vunnit för Sverige. Malmö Arena invigdes 2008 och har en kapacitet på omkring 13 000 åskådare.

Staden och arenan är mindre än vid de senaste årens upplagor av Eurovision Song Contest. Att storleken på evenemanget ökat unde dessa år en utveckling som Martin Österdahl är kritisk mot.

– Valet av Malmö bygger på en helhetsbedömning på den omgivning vi tror är bäst för just formatet Eurovision Song Contest, både vad gäller tv-programmen och kringarrangemangen. De senaste årens utveckling med större arenor och skenande kostnader är inte en hållbar modell för ESC och har inte gjort upplevelsen bättre.

– På det sätt som Stockholms stad och Friends arena svarat upp på vår förfrågan avseende ESC finns bara positivt att säga. Vi kunde inte ha begärt mer av dem.

Arbetet startar omgående

Överenskommelsen innebär att SVT ansvarar för alla delar kopplade till tv-programmen och Malmö ställer upp med ett värdskap omfattande service, logistiklösningar och festligheter för internationell press, tillresta fans och de medverkande delegationerna.

– Nu startar arbetet omgående med att skapa ett fantastiskt evenemang kring en av de största musiktävlingarna i Europa. Vi är självfallet utomordentligt stolta och glada idag, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Detta är oerhört betydelsefullt och roligt för alla i Skåne och det är resultatet av många olika aktörers gemensamma arbete. Vi har mycket bra förutsättningar för att skapa ett riktigt bra evenemang och samtidigt lyfta fram Skåne, säger Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Eurovision Song Contest har anordnats i Sverige vid fyra tidigare tillfällen. 1975 hölls tävlingen i nuvarande Stockholmsmässan strax söder om huvudstaden, 1985 var platsen Scandinavium i Göteborg, 1992 sändes evenemanget från Malmö isstadion i Malmö och 2000 hölls det i Globen i Stockholm.