SVT1Lör 3/2-10/3

Eurovision Song Contest 2016: Bakom kulisserna med Måns Zelmerlöw och Petra Mede i årskrönikan

Mede och Zelmerlöw.

Eurovision Song Contest 2016 blev en tittar- och kritikersuccé i hela världen. Nu avslöjas allt om vad som hände bakom kulisserna – i ett timmeslångt specialprogram på torsdagen i SVT.

Nu får du minnas tillbaka på årets Eurovision Song Contest – som blev en tittar- och kritikersuccé i hela världen.

Programmet ESC 2016 – Krönikan visas på torsdagen klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play. Där får du mängder av tillbakablickar tillsammans med Måns Zelmerlöw och Petra Mede.

Programledarna hyllades av alla efter de tre direktsändningarna från Stockholm. I krönikan berättar duon bland annat om okända kaosrepen inför succémellanakten ”Love, Love, Peace, Peace”.

– Repetitionerna var ett fullständigt kaos. Det var ett krigsfält på scenen, folk sprang in i varandra, tappade grejer, trummorna gick sönder, tanterna var rädda för Lordi-figurerna, säger manusförfattaren Edward af Sillén till SVT.

Efteråt beskrevs shownumret som närmast ikoniskt.

Måns nakenvarg – där finns den nu

I andra semifinalen stod Zelmerlöw för en klassisk nakenchock när Vitrysslands bidrag – också det på nakentemat – skulle presenteras. På scenen dök plötsligt Zelmerlöw upp i bar överkropp – endast iklädd en varg i tyg.

Detta efter att Mede i en avannons efter Vitrysslands bidrag konstaterat att Ivan först ville uppträda naken. Då passade Zelmerlöw på att flirta med vitryssens tilltag – genom att själv framträda i bar överkropp under en kort sekvens på scenen.

Nu berättar Zelmerlöw om vad som hände sedan med ”nakenvargen”.

– Det var väldigt mycket påtryckningar om nakenhet under hela Eurovision-resan, faktiskt. Och – jag har kvar vargen. Den är hemma i sovrummet, säger Måns och skrattar.

”Massor av härliga minnen”

I programmet får du bland annat också se höjdpunkterna men också de oväntade ögonblicken, blandat med exklusiva intervjuer med både Frans Jeppsson Wall, ESC-vinnaren Jamala och showproducenten Christer Björkman.

På torsdagen visas ESC 2016 – Krönikan i sin helhet i SVT1 och SVT Play från klockan 20.00.

– Det är så roligt att kunna presentera denna fina krönika från Eurovision Song Contest 2016. Vi får massor av härliga minnen och återblickar och nyinspelade intervjuer med bland annat våra underbara programledare Måns och Petra. Vi får veta mer om det stora arbetet bakom kulisserna, och Frans berättar om sin egen upplevelse av sin bejublade medverkan, säger Per Rådelius, projektledare på SVT.

ESC 2016 – Krönikan ser du torsdagen den 5 januari 20.00 i SVT Play och SVT1.