Christer Björkman: ”Vi är absolut bäst i Europa på Eurovision”

Christer Björkman och Petra Mede på röda mattan under Eurovision Song Contest 2016.

Christer Björkman om resultatet och röstningen i Eurovison Song Contest 2016. ”Jag är så jädra glad för Frans skull”

Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm är över. Frans och Sveriges slutade på en femteplats. Ett väldigt bra resultatet enligt Christer Björkman, tävlingsproducent för Eurovision Song Contest 2016.

– Jag är så jädra glad för Frans skull, att han blev femma. Det är sjukt bra i den här konkurrensen. Det är verkligen det, säger Christer Björkman och fortsätter.

– Det är vår nionde placeringen i topp fem på 2000-talet och det gör att vi  är absolut bäst i Europa på Eurovision under det här seklet så här långt. Det är toppen.

Dramatisk röstning

SVT:s beslut att i år ändra på röstningsförfarandet möttes av en del kritik av fansen när nyheten kom men Christer Björkman tycker att kvällens tävlingen visar att det var klokt beslut att ta.

– Det blev ju dramatiskt så det räckte och blev över. Det är ju jättehäftigt så klart, säger Christer Björkman.

Jamala lyckades med en svår konst

Christer Björkman passar också på att hylla vinnaren Jamala som levererade ett av de vackraste nummer han någonsin har sett.

– Det är intressant för ”1944” är en låt som både talar till professionella människor på grund av sin kvalité och på grund av hennes kvalité och den tilltalar även tittaren för den är så vacker visuellt.

–Man kan lufta sig tillbaka och bara njuta när den här berättelsen som är i golvet och sen det här trädet som kommer. Man hör ju det på publiken, det går ett sus genom arenan varenda gång det kommer. Man blir hänförd så vackert är det och det är rätt svårt att kombinera de två sakerna.

Och att fånga både juryn och tittarnas röster är en konst som är svår att lyckas med enligt Christer Björkman.

– Det ser man ju på Polen till exempel som jurygrupperna inte alls gillade men som tittarna älskade och där han man inte lyckats med både och då. Men Jamala gjorde det, hon lyckades fånga båda och det är bra gjort.