Eurovisionsstjärnornas fest med svenska fansen

Foto: Gustav Dahlander/SVT
Glen Vella från Malta.

När fansen i Melodifestivalklubben hade årsträff fanns en stor överraskning på lager. Plötsligt stod Lys Assia på scenen – vinnaren av det första Eurovision Song Contest från 1956.

Eurovision Song Contest är på väg till Sverige. Det märktes när den svenska fanklubben hade sin årsträff i helgen. Sex utländska Eurovisionsartister bjöd på show under kvällen.

Bland annat fanns Lys Assia på plats, den första Eurovisionsvinnaren, som 88 år gammal nu ställer upp i Schweiz melodifestival för att kämpa att bli landets artist i Malmö.

– Det här är mitt liv. Jag har alltid sjungit, ibland för att försörja mig och ibland för att det är givande, säger hon.

Nu ställer tävlingens grand old lady upp tillsammans med en hiphopgrupp och en låt skriven av veterankompositören Ralph Siegel.

Intensivt program

Klubbmedlemmen Stefan Eriksson var mannen bakom evenemanget i Eskilstuna, där också fem svenska Melodifestivalartister deltog. Merparten av de utländska artisterna kom till Sverige redan på torsdagen, och därefter var det förberedda programmet intensivt.

– På fredagen hade vi media på förmiddagen, repetitioner på eftermiddagen och spelning på en restaurang i Katrineholm på kvällen. På lördagen var det mottagning i stadshuset på förmiddagen, spelning i gallerian på dagen och show för Melodifestivalklubben på kvällen, säger Stefan Eriksson.

Birgitta Haukdal representerade Island 2003 med låten "Open Your Heart" och var en av de besökande artisterna.

– Jag bor i Barcelona och flyger till Island för jobb, men nu har jag tagit en paus. När jag blev tillfrågad tog jag hit familjen, och jag marknadsför mig inget här utan har bara kul. Det var länge sedan jag sjöng, och Sverige är ett vackert land, säger hon.

Vill åka till Malmö

De utländska artisterna på plats menade att de har förtroende för Sverige som arrangörsland av Eurovision Song Contest 2013.

– När det gäller Sverige tänker jag mig alltid att det kommer att bli välorganiserat, och jag tror att det blir en sevärd show, säger Esther Hart, som sjöng "One More Night" för Nederländerna samma år som Birgitta deltog.

Maltas Glen Vella sjöng "One Life" 2011. Han är liksom flera andra överraskad över att tävlingen hamnade i Malmö och inte Stockholm, men han vill ändå försöka ta del av festen.

– Jag tycker att Sverige är ett av de starkaste länderna genom tiderna i Eurovision. Ni skickar alltid bra låtar, och Melodifestivalen är som ett Eurovision i sig. Jag kan inte ens föreställa mig hur härligt det kommer att bli i maj. Jag ska försöka komma dit som gäst och uppleva det på plats, säger han.

"Det här är ett musikland"

Rockduon Sinplus representerade Schweiz i Azerbadzjan i maj med "Unbreakable".

– Baku var toppen, men det blir en annan sak när det är i Sverige. Det här är ett musikland som vunnit många gånger, och jag tror att ni kommer att göra ett suveränt jobb. Det var ett problem med avståndet och kostnaderna för alla som ville till Baku, och det var bokningsproblem med hotellen. Den här gången blir det nog mycket intressantare, säger sångaren Gabriel Broggini.

Joan Franka från Nederländerna utmärkte sig med en indianskrud 2012. Trots det åkte hon precis som de schweiziska olycksbröderna ut i semifinal med sin "You and Me".

– Jag hade skruden före Eurovision, så det är en del av mig. Jag brukar inte bära den stora i vanliga fall, men jag brukar alltid ha på mig fjädrar. De står för frihet för mig och att alla kan vara vad de vill, säger hon.

Precis som Loreen lägger Joan Franka just nu sista handen vid sitt nya album. Samtidigt blickar hon fram emot nästa års tävling.

– Efter Loreen hoppas jag att det kommer en ny bra artist från Melodifestivalen. Det svenska framträdande var väldigt kreativt, så kanske kan det bli lika coolt i maj, säger hon.

Fredspris till Eurovision

EU tilldelades Nobels fredspris, men Jimmy Jansson, ordförande i Eskilstunas kommunstyrelse, menar att priset också kunde ha gått till Eurovision Song Contest.

– Tävlingen får oss att skapa och för oss närmare varandra. Eurovision Song Contest har år för år har varit en viktig händelse för vanligt folk, som lärt känna varandra genom musiken, sade han när han välkomsttalade i stadshuset.

– Jag tror inte att vi fullt ut kan förstå vad tävlingen har betytt för att föra människor i Europa närmare varandra. Det lär inte hända att Eurovision får Nobels fredspris, men jag tror att tävlingen har bidragit starkt till att EU kunde få priset.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest