Finalen av Melodifestivalen 2013 i Friends Arena

Bild på den nybyggda nationalarenan Friends Arena, där Melodifestivalen 2013 kommer att avgöras.
Friends Arena.

Nästa år avgörs Melodifestivalen i Friends Arena. Den nya nationalarenan uppförs just nu i Solna utanför Stockholm med en publikkapacitet som kan varieras mellan 15 000 och 65 000 åskådare.

När Melodifestivalen 2012 avgjordes satt halva svenska folket bänkade framför tv-apparaterna. Publiktrycket för att få biljetter till Globen var stort.

När finalen av Melodifestivaken 2013 avgörs kan fler få uppleva den på plats. Nu är det klart att evenemanget blir ännu större och flyttar in i Friends Arena.

– Vi är sugna på en svulstigare lösning för finalen och väljer då att flytta in på nya nationalarenan. Eftersom vi inte har någon färdig lösning för scenografi och kameror vet vi inte vilken publikkapacitet vi kommer att få än, säger Thomas Hall, evenemangschef på SVT.

Publiken som ser finalen av Melodifestivalen på plats kan bli på allt mellan 15 000 och 65 000, beroende på hur scenen placeras.

"Växande intresse"

Arrangemanget av Melodifestivalen på Friends Arena genomförs av konsert- och evenemangsföretaget Live Nation och liveunderhållningsföretaget Blixten & co i samarbete med SVT.

– Flytten av finalen var ett naturligt steg för att bemöta det växande intresset för Melodifestivalen. Genom att arrangera finalen på Friends Arena gör vi det möjligt att välkomna en större produktion och erbjuda såväl tv-publik som arenabesökare en helt unik upplevelse, säger Staffan Holm på Live Nation i ett pressmeddelande.

Leif Henriksson, grundare av Blixten & co, menar att flytten till Friends Arena ger utrymme för ännu mer underhållning under Melodifestivalens bästa timmar.

– Med en större arena ökar även ytan för underhållning. Vi kommer att få mer utrymme för att bjuda på en spektakulär show, säger han i pressmeddelandet.

Lämnar Globen

Samtidigt innebär flytten att Melodifestivalen lämnar Globen, där finalen första gången avgjordes 1989 och återkommit varje år sedan 2002.

– Vi har haft fantastiska stunder i Globen. Publikkontakten där är speciell, och vi får se till att vi inte tappar den nu när vi flyttar in i en större arena, säger Thomas Hall.

Hög internationell standard

Friends Arena invigs den 27 oktober 2012 och beskrivs som en av Europas mest moderna arenor. Publikkapaciteten blir 50 000 under sportevenemang och 65 000 under konserter, vilket möjliggör evenemang som tidigare inte kunnat genomföras i Sverige.

– Vi är oerhört stolta att få finalen av Melodifestivalen till Friends Arena. Evenemanget är en viktig del under det svenska underhållningsåret och vi får nu chansen att använda arenans kapacitet till att förgylla detta ögonblick för ännu fler besökare, säger vd:n Thomas Perslund i pressmeddelandet.

Friends Arena är Sveriges nya nationalarena för fotbollslandslaget. Även SM-finalerna i bandy kommer att spelas på arenan från och med 2013. Arenan ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna Stad, Jernhusen, Peab och Fabege.

Finalen för Melodifestivalen 2013 är planerad till den 9 mars.

Uppdatering den 28 mars 2012: I dag blev det klart att arenan med omedelbar verkan byter namn från Swedbank Arena till Friends Arena.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest