Finska panelen: Frans vinner Eurovision 2016

Frans

Finlandssvenska programmet De Eurovisa väljer bort Finlands eget bidrag – och utser Sverige till deras vinnare av Eurovision Song Contest 2016. Favorittippade Ryssland når, liksom Finland, inte heller topp 5 på listan.

Minimalism är årets framgångsrecept i Eurovision Song Contest 2016, åtminstone enligt panelen i De Eurovisa. Programmet, som sänds i finlandssvenska Yle fem, är en motsvarighet till SVT:s Inför Eurovision där en panel sätter poäng på tävlingens alla bidrag. Alla programmen går att ses redan nu på Yle Arenan och i det femte och sista avsnittet utses Frans Jeppsson Wall till eurovisionvinnare med ”If I Were Sorry”

– Han kör den minimalistiska stilen. Han får de andra att se lite fåniga ut när de kommer där med dansande gladiatorer och fantastiska strålkastarshower och sånt där.  Less is more helt plötsligt, säger programledaren Eva Frantz som delar ut högsta poäng i programmet.

”Sverige steget före”

Frans får högsta poäng även av de övriga tre i panelen. De konstaterar att många länder har analyserat Måns Zelmerlöws vinnarbidrag och försökt göra på samma sätt. Istället menar de att Sverige ligger steget före och gör tvärtom, något ”som är 2016”.

– De tar en riktigt ung kille som kommer in på scenen och som bara är sig själv. Han är inte världens största solist, men den här låten är inte heller skriven för världens största solist, utan den passar honom perfekt, säger programmets ständige panelmedlem Johan Lindroos. 

Gästen Marika Krook öser också beröm över Frans Jeppsson Wall. 

– Är han lika naturlig, och vacker och söt och godhjärtat, så absolut...Sverige gjorde det igen!, säger hon. 

”Har en del att jobba på”

I De Eurovisas första program går panelen igenom det Finska bidraget Sandhja – ”Sing It Away” . Även om panelen gillar både låten och framförallt artisten kvalar den inte in på deras topp fem-lista. 

–  Den känns genuint glad, men det finns en del att jobba på i framträdandet för att få fram den här glädjen. Det är roligt att Finland skickar ett typiskt ofinskt bidrag, säger Johan Lindroos. 

Ryssland omodern

Inte heller favorittippade Ryssland landar i topp när panelen får säga sitt. Sergey Lazarevs – ”You Are The Only One” beskrivs som välproducerad men lite omodern.

– Varför försöker han göra en Måns Zelmerlöw? Med de enkla kläderna och effekterna utifrån. Men jag förstår att den är förhandstippad, refrängen går fram som ett tåg på en räls, säger gästen Hanna Norrena.