Flaggceremoni inleder invigningen av Eurovision Song Contest

armens musikkår

För första gången i Eurovision Song Contests historia kommer det att hållas en flaggceremoni som blir startskottet för invigningen av tävlingen. 42 flaggstänger ställs upp vid EuroClub framför Kungliga slottet där flaggorna hissas för att hylla temat ”Come together”.  

När Stockholm står som värdstad för Eurovsion Song Contest kommer det för första gången att hållas en flaggceremoni som inleder invigningen. Flaggorna hissas av soldater från Livgardet, i enlighet med svensk flaggtradition klockan åtta på morgonen . 

– Vad vi vet är det första gången någon värdstad gjort så här i Eurovisionsammanhang och vi gör det här på bästa, möjliga riktiga sätt. Det blir en väldigt fin inramning, säger protokollchefen i Stockholm stad Svante Hådell. 

– Vi tror att det blir mäktigt och en symbol för sammanhållningen som är ett bärande tema för just Eurovision Song Contest i Stockholm, fortsätter han. 

Musikkår spelar Te Deum

Medverkar gör ambassadörer och honorärkonsuler från de deltagande länderna, liksom Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad och Eva-Louise Erlandsson Slorach, kommunfullmäktiges ordförande.  Även Jon Ola Sand, EBU:s Eurovisionchef, kommer att vara på plats. 

Arméns Musikkår spelar Charpentiers ”Te Deum” som övergår i ”Den svenska marschen”. Livgardet är ett av världens äldsta regementen och Arméns Musikkår är försvarsmaktens största orkester och består av 50-talet professionella musiker.