Så blir öppningsnumret i finalen av Eurovision 2016 – en hyllning till svensk design och dansmusik

Bulgariens Poli genova.

Live, fashion, modernt och housemusik i en tydlig och välpaketerad form som ruskar om tv-publiken – där har vi ledorden för finalens stora öppningsnummer.

När Sverige höll i Eurovision Song Contest 2013, invigdes kvällen med en OS-liknande flaggparad. Artisterna tågade in på scenen med sina landsflaggor i händerna och till tonerna av hymnen ”We Write The Story”, signerad Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Avicii.

Öppningen blev storslagen och har sedan dess varit ett återkommande inslag i Eurovisionfinalerna. I år lovar man att ta ett helt nytt grepp om flaggparaden.

– Nu när SVT får chansen att göra flaggparaden igen vill vi vässa den ytterligare. I flaggparaden välkomnas artisterna av publik och fans på ett härligt och varmt sätt, men det blir också något av en redovisande ceremoni som – hur fin den än är – även riskerar att bli en transportsträcka. Därför vill vi i år försöka överraska publiken genom att göra ett ordentligt avtryck i den här programpunkten, säger showproducenten Sven Stojanovic.

Flaggor projiceras på designplagg

I en modeliknande catwalk paraderar modeller in till svensk housemusik. Svenska designern Bea Szenfeld, som är känd för papperskreationer som bland annat har synts på Lady Gaga, lånar ut 26 olika kostymer ur sin papperskollektion till paraden.

Flaggorna projiceras direkt på pappret. Artisterna, som går bakom modellerna, har i år händerna helt fria.

– Det är kul att ha fått förfrågan. Vi använder plagg som redan finns. De är inte gjorda för att projicera på, men det funkar ändå, säger Bea Szenfeld.

En hyllning till svensk design och dansmusik

Sven Stojanovic sammanfattar:

– Konstnärligt har vi inspirerats av en fashion show och passar samtidigt på att hylla den svenska dansmusiken.