Fler ändringar för Andra chansen i Melodifestivalen 2013 – här är nya upplägget

Efter fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2013 kommer producenten Christer Björkman att välja startordningen i Andra chansen. Detta skiljer sig från tidigare år, då startordningen lagts utifrån vilken deltävling bidragen tävlat i.

Istället för att utgå från ett så kallat turneringsträd som man gjort tidigare, kommer Christer Björkman i år att bestämma startordningen i Andra chansen. Ordningen läggs och presenteras efter den fjärde deltävlingen i Malmö.

– Startordningen läggs därmed på samma sätt som i deltävlingarna, förklarar Thomas Hall, tävlingsansvarig.

På svt.se/melodifestivalen har du tidigare kunnat läsa om förändringar som påverkar duellerna i Andra chansen. Från att ha varit sex minskar duellerna till två där ettan möter fyran och tvåan möter trean. Melodifestivalens tävlingsredaktion hoppas därigenom minska risken för att de populäraste bidragen ställs mot varandra.

Andra chansens upplägg 2013

Fler ändringar för Andra chansen har skett och nu står det nya upplägget klart. I år blir första omgången en rak omröstning, precis som i deltävlingarna. Låtarna spelas i en öppen omgång. Därefter kvarstår fem låtar medan tre får lämna tävlingen. I andra röstningsomgången behåller bidragen sina tidigare röstsiffror och de nya rösterna läggs till de gamla. En låt får lämna tävlingen.

Återstående fyra bidrag gör upp i duell med nollställda räkneverk. Här möts ettan och fyran samt tvåan och trean. Vilket bidrag som kommit på vilken plats avslöjas inte. Vinnarna av duellerna går vidare till final.

Enbart telefonröstning i duellerna

I första och andra omgången kan du som tittare rösta via telefon och SMS. För semifinalduellerna är det enbart telefonröstning som gäller. Något som främst grundar sig i tidsbrist.

– Vi kommer helt enkelt inte ha tid att summera och redovisa fler röstningsresultat än de från telefonrösterna under semifinalduellerna, säger Thomas Hall, tävlingsansvarig.