Så var de dolda repetitionera – Melodifestivalen 2015 har börjat i Östersund

Foto: Gustav Dahlander/SVT
Isa.

Melodifestivalen 2015 har börjat i Östersund. Uppdatera dig om hur de dolda repetitionerna gick – här får du en första inblick i framträdandena med Kristin Amparo, Andreas Weise, Jon Henrik Fjällgren, Andreas Johnson och de andra artisterna i deltävlingen.

På onsdagen tränade artisterna för första gången på bidragen på plats i Östersund, med bara SVT-produktionen på plats. Det skedde i ett utrymme vid skidstadion – en udda bakgrund vid en repetition inför Melodifestivalen. Det är här, på de så kallade torr-repen, som produktionen och artisterna tränar in kameravinklarna.

Andreas Weise – ”Bring Our the Fire”

Till Andreas Weises svängiga bidrag har sångaren med sig sex kvinnliga dansare. Den här dagen saknades två, som hade en senare ankomsttid till Östersund. Dansarna körar i mikrofoner som är uppställda i en cirkel kring Andreas. Sångaren var avslappnar på repetitionen och snurrade mikrofonen under framförandet. Dansarna knäppte fingrarna ljudligt i sticket.

Under torsdagens repetitioner kommer bidragets visuella delar att visas upp, med en scen formad som en stjärna och levande eld.

Isa – ”Don't Stop”

Isa har en låt med tempo, och dansnumret har samma fart. Med sig på scen har hon fyra dansare, som virvlar runt henne. 16-åriga Isa har själv vunnit utmärkelser i dans, men i det här numret följer hon med i en andel av dansarnas rörelser. Under dagens repetition ägnade gänget särskild tid åt att planera hur man ska få plats med en kameraman på scenen mitt bland dansarna.

– Jag kommer att fokusera mest på sången och att äta kamerorna, säger Isa.

Kalle Johansson – ”För din skull”

Kalle Johansson har med ett helt band. Utöver huskörens Mia och Simon finns fyra musiker på scen. På repetitionen var en av samtalsämnena hur mikrofonstativet ska hanteras och när i låten han ska fästa mikrofonen vid stativet för att eventuellt ”meckande” med att fästa det inte ska synas i närbild. Kalle inleder låten ute bland publiken.

Kristin Amparo – ”I See You”

Dagens största dramatik, i liten skala, kom när det visade sig att ljudavdelningen hade fel version av Kristin Amparos låt. Men efter ett snabbt skifte kunde repetitionen komma igång. Koreograf Rickard Engfors var på plats och förklarade sig ha gåshud redan efter första genomsjungningen. Kristin Amparo själv tog sig an torr-repet på större allvar än de flesta artister och såg bland annat till att sjunga upp. Inget lämnas åt slumpen.

– Att sjunga till fel version är som att åka skidor med fel valla. Just när det gäller musik är jag perfektionist, säger Kristin.

Ellen Benediktson – ”Insomnia”

Fjolårets succédebutant Ellen Benediktson har en annan typ av låt än ”Songbird” den här gången. ”Insomnia” är mörk och storslagen i midtempo. Med sig på scen har Ellen fem dansare, och Ellen kommer att stå på en fyrkantstrappa med höga trappsteg. Koreografin av Jennie Widegren präglas av tunga och svepande rörelser. Redan på torsdagen kommer hela gänget att repetera med scenkläder, eftersom alla tillsammans hittills inte har testat numret i rätt kläder.

– Det kommer att bli ett så häftigt nummer som verkligen lyfter låten, säger Ellen.

Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne Leam Frijje)”

Bidraget med sista startnummer i deltävlingen har en lång rad olika moment. Som attrapp för dagen stod kören på stolar. Kören sjunger låtens korta svenska text medan Jon Henrik Fjällgren jojkar genom hela låten, bortsett från sticket, där han framsäger några ord på samiska. Med på scen finns också en sametrumma och två dansare som framför sydsamedansen. I scenografin kommer också ett träd att finnas.

Andreas Johnson – ”Living To Die”

Andreas Johnson inledde sin repetition med att skämta om en artikel från dagen om hans skadade fot. Framträdandet till balladen ”Living To Die”, en låt skriven tillsammans med Bobby Ljunggren, är mycket stillastående. Andreas förflyttar ett antal steg från bakkant av scenen till ett plexipodium i numret. Medkoreograf är manusförfattaren och kommentatorn Edward af Sillén, som också var på plats på repetitionen.

Fakta: Melodifestivalen 2015

Lördagar kl. 20.00 i SVT1, SVT Play och på svt.se/melodifestivalen.

Deltävling 1: 7/2, Göteborg

Deltävling 2: 14/2, Malmö

Deltävling 3: 21/2, Östersund

Deltävling 4: 28/2, Örebro

Andra chansen: 7/3, Helsingborg

Final: 14/3, Stockholm

Facebook: SVT Melodifestivalen

Twitter: #melfest, @SVTmelfest

Instagram: @melodifestivalen

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest