Första artisten till Melodifestivalen 2014

Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Gruppen Eko som vann Svensktoppen nästa 2013

Startfältet i nästa års musikfest har fått sin första medverkande. Nu är det klart att gruppen Eko erbjuds en plats i Melodifestivalen 2014.

Förra sommaren var första året som vinnarartisten i musiktävlingen ”Svensktoppen nästa” erbjöds en plats i Melodifestivalen. Therese Fredenwall stod som vinnare då. När tävlingen avgjordes på söndagen stod det klart att gruppen Eko erbjuds en plats i Melodifestivalen 2014.

Vinnarlåten heter ”Yellow”. Men eftersom Melodifestivalbidragen alltid är nya originalverk kommer Eko att tävla med en annan låt i vinter.

– Jag gråter och skrattar om vart annat, säger en överlycklig Anna Lidman sångerska i Eko.

Sofia Sandberg-Albihn kom tvåa med låten ”Ring Ding Dong”.

Om Svensktoppen nästa
P4:s rikstäckande musiktävling ”Svensktoppen nästa” arrangerades 2013 för sjätte året i rad. Både nya och etablerade låtskrivare och artister kan vara med och tävla med nyskrivna låtar. 
Priset för det vinnande bidraget är en garanterad plats som utmanare på Svensktoppen samt ett erbjudande för artisten att medverka i Melodifestivalen 2014. Den låt som vinner Svensktoppen nästa spelas också regelbundet i Sveriges största radiokanal P4.

P4:s 25 lokala kanaler har hållit sina deltävlingar under våren och sommaren och har tillsammans fått in 959 nyskrivna och inspelade originallåtar till tävlingen, vilket är en ökning från förra året.Under finalen på Liseberg i Göteborg röstades vinnaren fram dels av publiken på plats, lyssnarna och av en jury, där publiken avgjorde den slutliga duellen mellan Sofia Sandberg-Albihn och EKO. I juryn ingick juryordförande Maths Broborg projektledare för Svensktoppen nästa, Christer Björkman, Melodifestivalgeneral, Carolina Norén, producent och programledare för Svensktoppen, Kerstin Behrendtz, musikredaktör, Kaj Kindvall, musikjournalist och programledare samt fjolårets vinnare Terese Fredenwall.

Läs mer om Svensktoppen nästa och hör vinnarlåten här.