Första artisten till Melodifestivalen 2016 är klar

Foto: Pressbild
Smailer: Arvid Ångtröm, Dennis Babic, Oscar Juhola

Det blev trion Smajling Swedes som knep den första platsen i Melodifestivalen 2016. Stockholmsbandet tävlade i finalen av "Svensktoppen nästa" där de alltså tilldelades en plats i nästa års festival.

Trion Smajling Swedes består av Arvid Ångtröm, Dennis Babic och Oscar Juhola. De gör musik i genren Tropical House som fått stort genomslag under 2015. Gruppen tog sig vidare till finalen av "Svensktoppen nästa" genom att vinna den lokala uttagningen i Stockholm. När det under söndagen var dags för finalen blev det ingen seger för bandet i tävlingen men de tar alltså hem bonuspriset, en plats i Melodifestivalen 2016.

– Smajling Swedes är en ung, spännande grupp som skapar egen musik med ett unikt uttryck. Det ska bli väldigt spännande att följa deras utveckling till nästa steg, Melodifestivalen 2016, säger jurymedlemmen i "Svensktoppen nästa", Christer Björkman till svt.se/melodifestivalen.

Över 800 bidrag skickades in

Smajling Swedes ställde upp med bidraget Goosebumps i tävlingen och av totalt 800 sökande blev de alltså trion från söderort som tog hem det åtrovärda priset att få delta i Melodifestivalen.

– Det känns som en spännande grupp med utvecklingspotential. De har ett unikt sound och det finns potential att göra ett väldigt snyggt nummer, sa Christer Björkman till P4 Malmöhus.

"Vi går inte enbart på låten"

Sedan 2012 har vinnaren i "Svensktoppen nästa" erbjudits en plats i Melodifestivalen men nytt för i år är att vinnaren inte automatiskt får en plats i Melodifestivalen utan juryn utser en av finalisterna som vinner bonuspriset.

– Det är ju två olika uttryck. "Svensktoppen nästa" är radiomusik där det visuella inte alls är viktigt medan i Melodifestivalen är helheten mer viktig. Vi går inte enbart på låten utan man måste kunna omsätta det i ett nummer på scenen också, säger Christer Björkman till P4 Malmöhus.

Totalt skall 28 artister tävla i Melodifestivalen 2016. Övriga 27 kommer att presenteras under hösten 2015.

Vinnaren av "Svensktoppen nästa" blev 21-årige Michael Fannon från Norrtälje. Den 11 oktober får hans "Kommer tid, kommer råd" komma in som utmanare i "Svensktoppen"

Källa: sverigesradio.se