Från Boris René till Loreen – startordningen i Melodifestivalen 2017

Loreen och Boris René.

Loreen avslutar Melodifestivalen 2017. Boris René inleder festen. Nykomlingen Nano får en prestigeplats. Här är hela startordningen.

Det sista startnumret i den sista deltävlingen har många gånger vunnit Melodifestivalen. Nu har Loreen fått platsen. Men tävlingsproducenten Christer Björkman menar att det är förväntningarna som avgör.

– Med tanke på Loreens 2012 förstår man att det finns en extremt stor förväntan på vad hon kommer att göra, och därför vill man ha den överraskningen kvar till slutet, säger han.

Ger ledtrådar

Christer Björkman har varit ansvarig för startordningen i Melodifestivalen i många år. Uppgiften tar tid.

– Jag går på känsla och lyssnar väldigt mycket på låtarna, och till slut faller en ordning på plats som känns rolig och spännande. Variationen är det genomgående som man måste tänka på. Vi har tre tidigare vinnare i år, och de vill man så klart sprida ut, säger han.

Startordningen ger också en ledtråd till hur bidragen kommer att se ut på scen.

– När jag lägger ordningen får jag hjälp av diskussionerna om scenshowerna så att jag vet att vi varierar oss i storlek och färg, avslöjar tävlingsproducenten.

Boris René startar Melodifestivalen 2017

Det första bidraget vi får höra i Melodifestivalen 2017 är Boris René med ”Her Kiss”.

– Det är en skön igenkänning, han har en otroligt positiv och härlig energi. Det växte fram och föll till slut på plats efter en massa lyssningar, säger Christer Björkman.

Boris René knep en finalplats 2016 och slutade tia.

– Egentligen vill jag alltid öppna med en positiv, härlig energi, gärna med tempo så att man får igång festen. Alla de fyra som startar sin deltävling är högenergiska låtar och tv-mässiga nummer med show, som är spektakulära på olika sätt.

Samir & Viktors ”Bada nakna” var först ut förra året.

– De Vet Du i första deltävlingen är motsvarigheten, och den är väldigt humordriven. Men jag ville få igenkänning och en trygg tävlingsstart innan vi skämtar till det, säger Christer Björkman.

Nano får ”Loreen-platsen”

Ett annat startnummer som har varit viktigt är det sista i deltävling ett. Loreen hade platsen 2012, och hon har följts av bland andra Helena Paparizou och Eric Saade. Nu går platsen till – Nano.

– Jag tänker på uttrycket, att den låten står för något annorlunda. Jag tror att väldigt få har en förväntan på honom och känner till honom. Men den här låten är väldigt annorlunda i sammanhanget, och det är väldigt spännande att se hur den ska tas emot. Jag är nyfiken, det är en spännande underdog, säger Christer Björkman.

Förra året bröt Christer Björkman av genom att sätta Oscar Zias ballad sist i deltävlingen. Klassisk dramaturgi är att avsluta med en tempostark smällkaramell. Med Nano vågar tävlingsproducenten göra om samma experiment.

– Nano är inte en klassisk ballad men har den känslan. När låten kommer igång har den ett driv, men i grunden är det ett balladuttryck. Ace Wilder startar som sexa och har egentligen den mest uppenbara partylåten i den deltävlingen, säger han.

Hela startordningen i Melodifestivalen 2017

Så startar bidragen:

Deltävling 1, Göteborg 4/2:
1. Boris René – ”Her Kiss”
2. Adrijana – ”Amare”
3. Dinah Nah – ”One More Night”
4. De Vet Du – ”Road Trip”
5. Charlotte Perrelli – ”Mitt liv”
6. Ace Wilder – ”Wild Child”
7. Nano – ”Hold On”

Deltävling 2, Malmö 11/2:
1. Mariette – ”A Million Years”
2. Roger Pontare – ”Himmel och hav”
3. Etzia – ”Up”
4. Allyawan – ”Vart har du vart”
5. Dismissed – ”Hearts Align”
6. Lisa Ajax – ”I Don’t Give A”
7. Benjamin Ingrosso – ”Good Lovin’”

Deltävling 3, Växjö 18/2:
1. Robin Bengtsson – ”I Can’t Go On”
2. Krista Siegfrids – ”Snurra min jord”
3. Anton Hagman – ”Kiss You Goodbye”
4. Jasmine Kara – ”Gravity”
5. Owe Thörnqvist – ”Boogieman Blues”
6. Bella & Filippa – ”Crucified”
7. Felix, Oscar & Omar / FO&O – ”Gotta Thing About You”

Deltävling 4, Skellefteå 25/2:
1. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – ”En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
2. Alice – ”Running with Lions”
3. Les Gordons – ”Bound To Fall”
4. Wiktoria – ”As I Lay Me Down”
5. Axel Schylström – ”När ingen ser”
6. Sara Varga och Juha Mulari – ”Du får inte ändra på mig”
7. Loreen – ”Statements”

Christer Björkman om ...

...att lägga en startordning.

– Det handlar om att försöka bygga en dramaturgisk båge i programmen så att man växlar i energi och intensitet. Klassiskt tv-makeri. Varje startfält har sin signatur, och det är inte alltid det passar att göra likadant. Jag går på känsla och lyssnar väldigt mycket på låtarna, och till slut faller en ordning på plats som känns rolig och spännande. Det finns ingen mall egentligen utan varierar beroende på vad vi har.

...lärdomar genom åren.

– Det jag har lärt mig är nog att inte ha en mall. Jag ska utmana och gå på så mycket magkänsla som det går utan att för den skull tappa tv-formatet och variationen.

...startordningens betydelse för tävlingen.

– Det viktiga är att undvika att lägga två likartade bidrag intill varandra. Det är så himla bra låtar i år, så man får helt enkelt försöka göra det så intressant som möjligt på varje position. Sändningstiden är en så kort och intensiv period, och tittaren har inte så mycket material att ta ställning till. Tittaren glömmer inte en låt som startar i början, så den typen av frågor behöver vi inte ta ställning till.