Från Samir & Viktor till Molly Sandén – startordningen i Melodifestivalen 2016

Bild på Samir & Viktor och Molly Sandén (montage).
Samir & Viktor är först ut i Melodifestivalen 2016. Sista startnumret i sista deltävlingen har Molly Sandén.

Det börjar med Samir & Viktor – och slutar med Molly Sandén. Nu är det klart i vilken ordning bidragen startar i Melodifestivalen 2016. Och Christer Björkman har använt ett mycket ovanligt grepp.

Här kan du se hur det såg ut när startordningen avslöjades live på Melodifestivalens Periscope @SVTMelfest.

Melodifestivalen har haft sextio deltävlingar sedan starten 2002. Bara tre gånger tidigare har en ballad fått det sista startnumret. Nu tar en artist i Melodifestivalen 2016 plats i den exklusiva klubben.

– I den tredje deltävlingen har jag satt Oscar Zia som sista låt. Det blir spännande. Jag experimenterar på ett par ställen i år, säger den exekutiva producenten Christer Björkman, som är ansvarig för startordningen.

I klubben med lugna låtar som fått vara sist ut finns sedan tidigare BWO (till Andra chansen 2009), Peter Jöback (deltävlingstvåa 2010) och Christan Walz (deltävlingsfemma 2011).

”Festnummer” med Samir & Viktor inleder

Men hela Melodifestivalen 2016 ska inledas med glädje. Som startnummer ett i den första deltävlingen väljer festivalproducenten Samir & Viktor med bidraget ”Bada nakna”.

– Vi säger att Melodifestivalen är hela Sveriges fest och vill därför börja med ett riktigt festnummer, där vi också får med hela vår publik. Man ska vilja bänka sig klockan 20 och vara på hugget. Att vi skulle köra igång med dem var nästan det första som blev klart, säger Christer Björkman.

Premiären avslutas sedan av Ace Wilder. Christer Björkman har tidigare menat att det sista startnumret i den första deltävlingen medför hög förväntan. Mönstret startade med Loreens ”Euphoria” 2012 – och i fjol hade Eric Saade platsen.

Därför avslutar Molly Sandén

När den sista deltävlingen ska avrundas är det slutligen dags för Molly Sandén att äntra scenen.

– Vi lägger ingen värdering i vad som ska gå ut sist mer än att man vill ha kvar en låt där det finns en hög förväntan och nyfikenhet från vår publik. Det vet vi att det är på Molly. Hon har gjort en väldigt intressant resa efter att hon var med i Mello förra gången, säger Christer Björkman.

Hela startordningen i Melodifestivalen 2016

Så startar bidragen:

Deltävling 1, Göteborg 6/2:
1. Samir & Viktor – ”Bada nakna”
2. Pernilla Andersson – ”Mitt guld”
3. Mimi Werner – ”Ain’t No Good”
4. Albin & Mattias – ”Rik”
5. Anna Book – ”Himmel för två”
6. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize”
7. Ace Wilder – ”Don’t Worry”

Deltävling 2, Malmö 13/2:
1. David Lindgren – ”We are Your Tomorrow”
2. Victor och Natten – ”100%”
3. Molly Pettersson Hammar – ”Hunger”
4. Isa – ”I Will Wait”
5. Krista Siegfrids – ”Faller”
6. Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson – ”Håll mitt hjärta hårt”
7. Wiktoria – ”Save Me”

Deltävling 3, Norrköping 20/2:
1. SaRaha – ”Kizunguzungu”
2. Swingfly Feat. Helena Gutarra – ”You Carved Your Name”
3. SMILO – ”Weight of the World”
4. After Dark – ”Kom ut som en stjärna”
5. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead”
6. Boris René – ”Put Your Love On Me”
7. Oscar Zia – ”Human”

Deltävling 4, Gävle 27/2:
1. Eclipse – ”Runaways”
2. Dolly Style – ”Rollercoaster”
3. Martin Stenmarck – ”Du tar mig tillbaks”
4. Linda Bengtzing – ”Killer Girl”
5. Frans – ”If I Were Sorry”
6. Panetoz – ”Håll om mig hårt”
7. Molly Sandén – ”Youniverse”

Christer Björkman om startordningen

Startnumrens innebörd: – Det mest generella man kan säga är att man gärna har hög igenkänning och kanske mer tradition i mitten, på startnummer 3–5. I övrigt i år försöker jag testa och leka med grundmallen att man startar stort och slutar stort. Men som start vill man ju braka igång med stor energi och ett ösigt nummer. Men vem vet, jag kanske ifrågasätter det också snart.

Därför har schlagerlåtarna fått startnummer 4 eller 5: – De landar bra i mitten. Du får ett antal olika ganska moderna uttryck först, i olika tempon och temperatur. Sedan kommer något som alla kan känna igen sig i som sprider något slags trygghet. Den traditionella schlagern har ungefär det utrymmet: en låt per vecka. Då är det ganska skönt att lägga det i mitten så att det får bryta upp eller rama in startfälten.

Okända SaRaha inleder deltävling 3: – Det är en sådan låt som man blir väldigt glad av. Det blir färgsprakande och energifull dans, så det är kul att öppna en lördagsfest med det.

Debutanten Wiktoria avslutar deltävling 2: – Hon är ett helt nytt kort men har en fantastisk energi, och låten har ett spännande uttryck. Det ska bli kul att se hur hon tas emot.

Energiska Dolly Style på startnummer 2 efter rockande Eclipse i deltävling 4: – Båda har energi, men det är två olika sorters energi med olika genrer. Jag har valt att frångå tidigare mönster genom att lägga två upptempo i rad vecka två–fyra och vänta ett spår till innan vi går ner i tempo. Det är bara den första deltävlingen som är mer traditionell.

Skriv ut och gör egna anteckningar – hämta startordningen i Melodifestivalen 2016 i pdf-format.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest