Så tillkom Robin Stjernbergs vinnarlåt – under en svart dag i storm

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Robin Stjernberg fick också två 12:or.

Naturens krafter hjälpte Robin Stjernberg till segern i Melodifestivalen. Här är historien om hur Robin Stjernbergs vinnarlåt i Melodifestivalen 2013 tillkom – när stormvindar byttes mot solsken på bara några sekunder. "Vi kände att det är någonting speciellt med det här", säger Linnea Deb, en av hjärnorna bakom "You".

"You" är Melodifestivalens vinnarlåt 2013.

För svt.se/melodifestivalen berättar två av hjärnorna bakom låten hur den kom till – mitt under en svart dag i slutet av sommaren 2012.

– Det var världens storm ute, oväder. Helt svart på himlen. Joy och Joakim satt och jammade på gitarr och jag och Robin stod ute, säger Linnea Deb och fortsätter:

– Det var under tiden vi kom på det här "You-hooo" som himlen flyttade sig åt höger, sedan blev det sol. Och då kände vi att, shit, det är någonting speciellt med det här.

Hennes make Joy Deb har också varit med och skrivit låten:

– Det är verkligen en text som är en stor hyllning. Vi har kämpat så jävla länge allihopa, säger han och fortsätter:

– För oss betyder låten väldigt mycket. För honom är det en hyllning till fans, till hans pappa, för oss är den en hyllning till våra barn.

Hur tror du hans liv kommer förändras efter det här, Linnea?

– Han är så jäkla bra på att skriva musik och det kommer han fortsätta med. Att få representera Sverige i Malmö ...det är helt sjukt.

Hur tillkom låten, var det en kort eller lång process?

– Låten kom väldigt snabbt, vi smackade till på en kvart. Sedan går vi in på detaljerna. Och texten tillkom senare, även om vi hade just "You" direkt, säger Joy Deb.

– Låten är förpackad i en normal poprock/Coldplay-förpackning. Men sedan kommer den här refrängen som kanske sticker ut lite. Sedan kommer den här konstiga "You-hooo".