Frans: Så skrev vi låten som gjorde succé i Melodifestivalen 2016

Frans If I Were Sorry Melodifestivalen 2016

Fjärde veckan av Melodifestivalen har varit en succévecka för Frans och hans ”If I Were Sorry”. Här är historien om hur succébidraget kom till.

”Who’s Da Man”-Frans gjorde sin comeback i Melodifestivalen – och vilken comeback det blev. Efter ett långt uppehåll från musiken kom han tillbaka och älskades av både press, publik och tittare.

– Det är helt otroligt. För tre dagar sedan hade Frans inte stått på en scen på tio år. Nu är han vidare till finalen i Stockholm, säger Fredrik Andersson som är en av låtskrivarna.

Engagerade sig i studion

Frans lärde känna Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson då han spenderade mycket tid i deras studio, vilket senare ledde till samarbetet och låten ”If I Were Sorry”.

– Jag var alltid i deras studio och efter ett tag frågade vi oss om vi inte skulle skriva en låt tillsammans. Sedan byggde vi på den bit för bit tillsammans, berättar Frans.

Oväntad succé

De var nöjda med låten även om de inte hade väntat sig en sådan enorm respons på den.  

– Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att det skulle bli en sådan succé när vi satt där i Ystad och skrev den, säger Fredrik Andersson.

”Ingen Melodifestivallåt” – trodde de

De inledde ett samarbete med ett skivbolag som föreslog att låten skulle skickas in till Melodifestivalen, med viss skepsis då de inte tyckte att låten kändes skulle passa i det sammanhanget.

– Skivbolaget frågade om vi inte kunde skicka in låten till Melodifestivalen. Vi gick med på det men sa åt dem att det inte riktigt var en Melodifestivallåt, säger Fredrik Andersson.

Det visade sig att de hade helt fel i sitt resonemang. Låten har älskats av pressen, utklassat alla bidrag i publikundersökningen och slutligen tagit sig till final.