Gabriel Alares tävlar med två bidrag i Eurovision Song Contest

Foto: Gustav Dahlander/SVT
Gabriel Alares har varit med och skrivit Rysslands låt i Eurovision Song Contest 2015 och medverkar på scen.

Gabriel Alares tävlar som låtskrivare för både Norge och Moldavien i Eurovision Song Contest. Dessutom körar han bakom båda artisterna. Men den största drömmen är att själv stå längst fram på scenen.

Gabriel Alares hade en bra dag på jobbet en kväll i februari när två av hans låtar blev klara för Eurovision Song Contest 2016. I Norge tog Agnete hem segern med ”Icebreaker” och på en annan scen i Moldavien vann Lidia Isac med ”Falling Stars”. Nu är han på plats i Globen för att köra – på båda bidragen. 

– Jag kom in på soundcheck med Moldavien och fick höra ”Tja, äre Lill-G:son”. Det är jätteroligt. Jag älskar det här. Jag är extremt ödmjuk och tacksam inför livet att jag får vara med om det här, säger Gabriel Alares.  

Tävlat i ESC tre av fyra år

Med ”Lill-G:son” syftas alltså på Thomas G:son som är en av Melodifestivalens mesta låtskrivare, och han har också skrivit flera bidrag till Eurovision Song Contest. Gabriel Alares, som tävlade i Idol 2013, har en bit kvar. Men med årets låtar har han deltagit som låtskrivare för ESC tre av de fyra senasre åren.  

Det norska bidraget har han skrivit tillsammans med artisten Agnete och britten Ian Curnow under en låtskrivarcamp i Holland. 

– Låten är skriven till Agnetes vän. Det är första och hittills och enda gången jag under en textskrivningsprocess med en artist faktiskt har gråtit en skvätt, det kommer jag för alltid att minnas. Vi möttes verkligen hon och jag när vi skrev texten och den blev stark för henne, berättar han. 

– Det var ett fint ögonblick och därför känns det väldigt härligt att hon ska framföra den för så många människor. Den betyder mycket för henne och för mig med på ett sätt.

”Kul att den är konstig”

”Icebreaker” har ett speciellt taktskrifte i låten, något som Alares tar ansvar för. 

–Jag hade haft exakt det taktskiftet i huvudet. De tyckte jag var helt galen först, men jag har alltid tänkt att ”jag blir hellre refuserad än att komma med och hamna sexa” – det är lite kul att den är så jävla konstig.

”Tror Moldavien får det tufft"

Han medger att han kommer att bli besviken om det norska bidraget inte tar sig till final. Däremot tror han inte lika mycket på sitt moldaviska bidrag ”Falling Stars” som han har skrivit med sina svenska kollegor Sebastian Lestapier, Ellen Berg och ryska Leonid Gutkin. Självkritiken lyser igenom.

– Den låten är en typisk Eurovision up-tempo låt. Jag kan känna att den hade kunnat bli väldigt bra med lite mer tid. Ibland blir det så i den här branschen. Det är lite synd nu när jag träffat Lidia – hon är jättebra, jättecharmig och jätteödmjuk. 

– Jag grämer mig lite att vi inte hann göra en mer intressant produktion, för då tror jag att hon skulle kunna skrälla, men nu tror jag vi får det väldigt tufft i semin. Men som hon har sagt själv: ”Om vi behåller positiv energi och sjunger med våra hjärtan, så kanske det kan hända”.

Skulle du helst vilja stå där på scenen själv?  

–Ja, säger han omedelbart. Det skulle vara jättehäftigt. Det känner jag när jag står där i arenan och körar, att jag skulle vilja stå längst fram själv.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest