Gina Dirawi delar ut Sveriges poäng i Eurovision Song Contest 2016

Gina Dirawi leder Melodifestivalen 2016.

Årets programledare i Melodifestivalen – eurovisionnörden Gina Dirawi – får en barndomsdröm uppfylld.

Gina Dirawi beskriver sig själv som ”Mello- och eurovisionnörd sedan barnsben”.  25 år gammal har hon lett Melodifestivalen tre gånger, suttit som panelmedlem i Inför Eurovision Song Contest, kommenterat tävlingen och varit programledare för Studio Eurovision. När hon dessutom fick uppdraget att presentera Sveriges poäng i finalen var det en fantasi som blev verklig. Poängen kommer hon att dela ut från Eurovision The Party i Tele2 Arena.

– Det känns jättekul. Ärofyllt och roligt. Det är en dröm jag har haft sen jag var liten, att säga ”douze points ”, säger Gina Dirawi. 

Personlig prägel 

Många är de som delat ut poäng genom åren, och några har stuckit ut mer än andra. Björn Gustafsson gjorde en personlig tolkning 2008, Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff kämpade med uttalet av Azerbajdzjan 2012 och Alcazar sjöng en trestämmig trudelutt 2014. Hur ska Gina Dirawi ta sig an uppdraget? 

– Jag har ju själv lett Melodifestivalen och vet hur det brukar vara när andra delar ut poängen. Man vill inte att någon ska prata för länge, men jag kommer nog inte ta hänsyn till det, säger hon och fortsätter:  

– Jag kommer inte att säga ”Åh, vilken fin klänning du har, vilken fin show” – det kommer jag inte att göra. Jag kommer att sätta mitt avtryck på något sätt.  

Vad kan gå fel?

– Inget kan gå fel. Jag älskar när saker går fel – fel blir rätt. Och jag är inte nervös överhuvudtaget. Jag tänker att jag vill se jävligt snygg ut, vara skön och rolig och ha personlighet.