Gina Dirawi och Danny Saucedo programledare för Melodifestivalen 2013

Bild på Gina Dirawi och Danny Saucedo.
Gina Dirawi och Danny Saucedo blir programledare för Melodifestivalen 2013.

Gina Dirawi gör en dubbel som programledare för Melodifestivalen. Och med sig får hon en av festivalens största stjärnor från de senaste åren. "Jag blir en artist som leker programledare", säger Danny Saucedo.

Det hör inte till vanligheterna att Melodifestivalen har samma programledare två år i rad. Nu gör Gina Dirawi sällskap med Thore Ehrling (1959–60), Ulf Elfving (1977–79), Charlotte Perrelli (2003–04) och Kristian Luuk (2007–08) i "dubbelklubben".

– Jag älskar det här programmet så extremt mycket, och att jag får vara med igen känns så roligt. Det känns jättekul att de tror på mig så pass mycket och tyckte att jag gjorde så bra jobb att jag får göra det igen, säger hon.

Danny: "Flest tittare någonsin"

Den här gången tar hon sig an uppdraget tillsammans med Danny Saucedo, mannen som hon presenterade som artist i Melodifestivalen 2012.

– Lite mer fart, energi och ungdomlighet. Melodifestivalen 2013 kommer att ha flest tittare någonsin eftersom vi har Eurovision i Sverige. Det är en enorm press och gör mig ännu mer ödmjuk inför uppgiften, säger Danny.

Paret har inte träffat varandra ofta tidigare, men när de båda hade blivit klara som programledare sågs de i hemlighet och åt tillsammans. Kemin stämde direkt.

– Vi har kul, och Gina är enkel att ha att göra med. Vi är prestigelösa båda två och har samma humor, men hon är mycket rappare. Jag kommer att låta henne ta lägena där man måste ta det på volley, så ser jag till att bjuda mer på underhållning, säger Danny.

En tidigare merit

Som artist är 26-årige Danny rutinerad. Men som programledare har han bara ett enda tidigare jobb på cv:t.

– Jag ledde ett program av Sommarkrysset med E.M.D. Sedan lovade jag att aldrig göra om det, för det var så läskigt, och jag lände att jag inte är den typen. Men nu känner jag mig mer bekväm med uppgiften. Jag blir en artist som leker programledare, för jag vill fortfarande hålla linjen att jag är artist.

Gina vet desto mer om vad duon nu ger sig in på. Melodifestivalen 2012 var en känslomässig bergochdalbana för henne, och först tvekade hon inför att ta sig an uppgiften en gång till.

– Först tänkte jag att det gick så bra förra gången och kanske inte kan bli bättre. Men när de sade att det var med Danny började jag tänka på allt man kan hitta på. Han är ju grym, och hans nivå på uppträdandena blir en utmaning för mig. Det blir galet och kul, och då tvekade jag inte en sekund.

Frågesporten: Så mycket kan programledarna om varandra

Danny om Gina
Vilket stort svenskt tv-pris vann Gina nyligen?
– Hon vann Kristallen för årets bästa kvinnliga programledare. [Rätt! 1 p.]
Vad hette det första webb-tv-programmet med Gina i huvudrollen på SVT Play?
– The Ana Gina Show. [Rätt! 1 p.]
Vilket år skickade Gina in ett bidrag till Webbjokern?
– Förra året ... [Fel: Gina skicka in ett tävlingsbidrag till Webbjokern inför Melodifestivalen 2010. 0 p.]
Summa: 2/3 poäng.

Gina om Danny
Vad hette det första tävlingsbidraget Danny var med och sjöng i Melodifestivalen?
– In the Club.
Nja, han tävlade med "Baby Goodbye" med E.M.D. 2009 ...
– Nej, åh jag tänkte att det bara var han! [0,5 p.]
Vilken årgång var Danny med i Idol?
– När var det, var det 2006 eller 2005? Jag tar 2006! [Rätt! 1 p.]
När var han senast programledare för ett stort tv-program?
– True Talent. [Helt rätt svar vore Sommarkrysset, men Danny var coach i True Talent. 0,5 p.]
Summa: 2/3 poäng.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest