Gina Dirawi och Edward af Sillén kommenterar Eurovision Song Contest

Bild på Gina Dirawi och Edward af Sillén, kommentatorerna under de tre sändningarna från Eurovision Song Contest 2011.
Gina Dirawi och Edward af Sillén blir kommentatorerna under de tre sändningarna från Eurovision Song Contest 2011.

Gina Dirawi fortsätter sin resa genom festivalvärlden. Efter att ha varit programledare i Melodifestivalen 2012 blir nu genombrottstjejen kommentator för sändningarna av Eurovision Song Contest från Baku. Med sig har hon veteranen Edward af Sillén.

När Eurovision Song Contest sänds i maj blir det en välbekant röst som vägleder tittarna genom sändningarna. Edward af Sillén är kommentator för fjärde gången. Efter att ha varit tittarnas ciceron sedan 2009 kan han nu beskrivas som veteran. Med sig i båset i Baku har han Gina Dirawi.

– Jag och Edward af Sillén ska dit och kackla lite om alla bidragen, berättade Gina i måndagens premiärprogram av Inför Eurovision Song Contest i SVT1.

"Har verkligen klickat"

Edward af Sillén, född 1982, har jobbat med Melodifestivalen och Eurovision Song Contest sedan mitten av 00-talet. Under Melodifestivalen 2009, 2010 och 2012 arbetade han med manus och regi. Att kommentera Eurovision har han beskrivit som bland det roligaste som finns.

– Man vet ju aldrig, men jag antar att jag fått frågan utifrån hur det gått förra året. Jag bara gör mitt bästa, säger han.

När Eurovision Song Contest arrangerades i Moskva 2009 tog Edward för första gången plats i kommentatorsbåset för att vägleda de svenska tittarna. Där hade han sällskap av Shirley Clamp, året efter gjorde han om uppdraget tillsammans med Christine Meltzer och i fjol reste han med Hélène Benno. Nu ser han fram emot att ha Gina Dirawi vid sin sida.

– Vi hade väldigt roliga veckor under Melodifestivalen och har verkligen klickat. Det har känts som om jag har hittat hennes ton när jag skrivit manus till henne.

Inte neutral

Efter att Edward jobbat med Eurovision Song Contest tidigare år har tittare hört av sig med invändningar mot att han inte är neutral i sina kommentarer. Den kritiken tycker han inte är berättigad.

– Jag tycker inte att neutralitet är en nödvändighet. Det står inte någonstans att man ska vara neutral – det här ska inte jämföras med till exempel sportkommentatorer. Jag tycker att kommentatorerna ska leda tittarna framåt med subjektivitet, så länge som det bottnar i respekt. Men jag är noga med att det ska landa i att det är tittarna där hemma som bestämmer, säger han.

Men under tävlingen i Baku kan tittarna få höra ovanligt många positiva omdömen. Startfältet i Eurovision Song Contest 2012 är enligt kommentatorn bättre än på länge, och när han ska nämna särskilt omtyckta bidrag blir listan lång.

– Jag har redan några favoriter. Norge är skitbra, Ryssland är jätteroligt, Serbien skickar en ballad som är fantastisk, Ungern har en jättebra poplåt, Cyper skickar äntligen något riktigt bra, Irland är bra igen ...

"Naturligt val"

SVT:s kommentatorer utses av Melodifestivalens exekutiva projektledare Thomas Hall i samråd med Christer Björkman.

– Att fortsätta med Edward känns som ett naturligt val i kraft av att han arbetat med årets Melodifestivalturné. Gina var ett enkelt val eftersom hon fått ett stort och välförtjänt genombrott i årets festival. Genom erfarenheterna därifrån kommer hon att bli en tillgång för tittarna, säger Thomas Hall.