Nya förutsättningar för bidragen i Andra chansen i Melodifestivalen 2015

Christer Björkman

I år kommer du att kunna lyssna på Andra chansen-bidragen direkt efter avslutad deltävling. – Vi vill göra Andra chansen till ett bättre och mer spännande program och skapa bättre förutsättningar för låtarna, säger Christer Björkman.

I och med en regeländring kommer du i år att kunna njuta av bidragen som kommer på plats tre till sju i deltävlingarna direkt efter programmets slut. Tidigare år har bidragen som gått till Andra chansen inte fått spelas förrän efter den fjärde deltävlingen. Men med de nya reglerna kommer man nu att kunna lyssna även på Andra chansen-bidragen direkt efter respektive deltävling. Ändringen görs för att skapa nya och förbättrade förutsättningar för Andra chansen.

– Vi vill göra Andra chansen till ett bättre och mer spännande program och skapa bättre förutsättningar för låtarna att bli klassiker och leva kvar längre i tittarnas medvetande, säger Christer Björkman.

De bidrag som går direkt till final får, precis som tidigare år, spelas efter den fjärde deltävlingen och Christer menar att det skapar spännande förutsättningar inför finalen.

– De åtta som är i final är tittarnas absoluta favoriter, det har de redan talat om. När de väl släpps ligger allt fokus på dem och så har det alltid varit och det kommer inte att ändras av det här. Ändringen gör att vi får mer exponering på fler bidrag. Hur det sen påverkar resultatet i finalen vet vi inget om men det skapar spännande förutsättningar.

Fler nyheter i Andra chansen

Andra chansen har i år ett nytt upplägg där bidragen som kommit på tredje och fjärde plats i deltävlingarna möts i fyra dueller. Vinnarna i varje duell går sedan vidare till finalen. Det innebär att det kommer vara 12 bidrag i finalen istället för tio som det har varit de senaste åren. Duellernas sammansättning kommer att baseras på den tidigare modellen där en trea alltid möter en fyra och själva startordning kommer att bestämmas av SVT när samtliga bidrag är på plats.

Se alla regler i dokumentet till vänster. För att öppna filen behöver du ha programmet Adobe Acrobat Reader (extern länk) installerat på datorn.