Här är den stora vinnaren i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2016: Sverige

Gabriela Gunčíková tävlar för Tjeckien.

Den första semifinalen blev en succékväll – för Sverige. Flera av de finalklara bidragen har en svensk koppling.

Blåbärsnationen Tjeckien tog sig äntligen till final – för första gången någonsin sedan landet debuterade i Eurovision Song Contest 2007. Sedan dess har man medverkat fyra gånger, men med bottenresultat.

– Vi gjorde historia, säger Tjeckiens representant Gabriela Gunčíková och sträcker armarna rakt upp i luften i en segergest.

– Vi har aldrig varit i finalen förut, så det är en ära för mig. Det är ett nöje för oss alla här och jag så himla upprymd och glad.

Skrev historia

Låtskrivartrion bakom det tjeckiska bidraget är till två tredjedelar svensk.

– Jag har inte hämtat mig, säger svenska Sara Biglert som står bakom ”I Stand” tillsammans Christian Schneider samt Aidan O'connor.

Sara Biglert och Christian Schneider jublar, när svt.se/eurovision träffar dem minuterna efter direktsändningen.

– Det känns otroligt bra att vara vidare i finalen. Både på ett personligt plan, men även att få vara en del av historien är megafett, säger Christian Schneider.

Sju finalklara bidrag har svensk koppling

Andra finalklara bidrag med svenskkopplingar är Ryssland, Azerbajdzjan, Armenien, Cypern, Österrike och Malta.

Bakom Azerbajdzjans bidrag finns de svenska låtskrivarna Amir Aly, Jakke T.I Erixson och Henrik Wikström. Dessutom medverkar Jessica Marberger och Dea Norberg på kör och Zain Odelstål och Patrik Riber på dans. Numret är dessutom regisserat av Roine Söderlundh.

– De är mina mirakel, mitt mirakelteam, körsångarna och låtskrivarna… Vi gjorde det här tillsammans, det är vår vinst. Med deras stöd blir jag starkare och starkare, jag vill tacka dem så mycket, säger Azerbajdzjans artist Samra.

”Kalla mig final-Molly”

Molly Pettersson Hammar, som är en av låtskrivarna samt kör till Maltas ”Walk On Water” sammanfattar finalkänslan:

– Just nu känns det helt fantastiskt. Jag är jättestolt över mig själv, över Malta och Ira och över vår låt. Jag har också fått lite hybris nu eftersom jag äntligen har gått till final, så nu vill jag att alla ska kalla mig final-Molly. Jag är bara så himla glad.