Unika bilder: Här är scenen i Melodifestivalen 2015 – en av de största någonsin

Melodifestiavlens scen 2015. Foto: Frida Arvidsson och Viktor Brattström

Här är de första exklusiva bilderna på scenen där allt kommer att avgöras. Årets Melodifestivalscen är en av de största i turnéns historia.

Scenograferna Frida Arvidsson och Viktor Brattström har skapat scenen till Melodifestivalen 2015.

– Vi har velat göra en djup scen som ska inkludera arenan och publiken så vi har gjort som en lång landningsbana kan man säga. Vi vill att publiken i arenan ska känna sig delaktiga, säger Frida Arvidsson.

”Unik”

Scenen är hela 24 meter bred och 21 meter djup och det gör den historisk.

– Det är en av de största vi haft på turnén. Det som gör årets scen unik är 40 stycken semitransparenta tuber. De är 4 till 6 meter långa med inbyggda lampor som kallas ”auror” och hänger i rader över hela scenplattan riktade mot publiken, berättar Viktor Brattström.

Mycket ljus

Inbyggda LED-paneler och ljus är ett genomgående inslag för scenen i Melodifestivalen 2015. Bakom tuberna finns det en fondvägg av textil och rader av hybrid-LED för effektljus. Även i golv och i scenens sidor finns inbyggd LED för effekt och stämning. Längst bak i mitten på scen finns ett åtta meter högt torn av svart metall bestyckad med olika armaturer.

– Vi har också försökt att bygga in så mycket ljus som möjligt i dekoren så att man ska kunna variera mycket. Vi har LED och lampor inbyggda, vi har till och med ljus i golvet, säger Frida Arvidsson.

Ljuset i golvet är helt nytt för i år och består av 18 armaturer under golvet som likt en landningsbana fortsätter med ytterligare armaturer ut i publiken.

– Det knyter ihop scen med publiken samt förstorar den visuella effekten vid behov, säger Viktor Brattström.

Greenroom flyttas

Ytterligare en förändring är att greenroom i år får en nygammal position och placeras bredvid scenen.

– Vi vill få så mycket rörelse som möjligt, man ska känna av artister och andra som sitter i greenroom lite i bakgrunden och att de inte sitter isolerade ute i arenan, säger Frida Arvidsson.

Till finalen i Friends Arena kommer greenroom sedan att flyttas och ligga mitt på parkett med de 12 bidrag som gör upp om vinsten.

– De sitter i grupp och det kommer att vara mer folk i greenroom än vad det har varit förut. Artisterna ska ha sällskap av både varandra och sitt gäng, är tanken, säger Frida Arvidsson.

Vissa delar av scenen förstärks också till finalen.

– Satellitscenen blir större, och så placerar vi ut mer rörligt ljus på parkett, säger Viktor Brattström.