Här är kören – de sjunger med Måns Zelmerlöw i Eurovision Song Contest 2015

Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Måns Zelmerlöw i skugga. Tvåa i omröstningen Årets bild 2015.

Måns Zelmerlöw får sällskap av fem personer på scenen när han tävlar för Sverige. Här är Eurovisionkören till ”Heroes”.

Du lär inte se mycket av dem i tv – men du kommer att höra dem.

‎SVT kan nu bekräfta att Britta Bergström, Michael Blomqvist, Linnea Deb, Alexander Holmgren och Jeanette Olsson blir Sveriges kör i Wien.

Kvinnlig majoritet

Tillsammans bildar de fem en kompetent och röstmässigt kraftfull kör, menar Mari Forsman Ryberger, biträdande delegationschef.

– Vi valde tre tjejer och två killar för att ha en majoritet tjejer men ändå en blandning. Vi ville ha den mixen på röster, säger hon.

Större än i Melodifestivalen

I Melodifestivalen körade Alexander Holmgren och huskörens Simon Lingmerth bakom Måns Zelmerlöw i deltävlingen. I finalen tillkom Michael Blomqvist och låtskrivaren Linnea Deb. Men till Eurovision blir kören alltså ännu större och omfattar hela fem personer.

– Vi måste ha fler eftersom vi inte får ha förinspelad kör i Eurovision, säger Mari Forsman Ryberger.

Veteranerna som tillkommer

Helt nya i kören är Jeanette Olsson och veteranen Britta Bergström.

– Vi hade med dem som kör i Eurovision förra året och vet att de levererar. Jeanette har jobbat i Los Angeles ett par år och körat i bland annat Glee, säger Mari Forsman Ryberger.

Den italienska webbplatsen eurofestivalnews.com har tidigare publicerat namnen på körmedlemmarna. Nu är papperena påskrivna, vilket betyder att alla fem är helt klara för Eurovision och namnen kan bekräftas officiellt.

Andra regler än i Melodifestivalen

I Melodifestivalen tillåts förinspelad körsång, men i Eurovision Song Contest måste allt framföras på plats. Dessutom får körsångare stå utanför scenen i Melodifestivalen medan de i Eurovision är med på scen.

I bidrag där kören inte är i fokus brukar den därför placeras undanskymt. I Loreens ”Euphoria” stod körsångerskorna på en catwalk utan särskild ljussättning.

Här är den svenska Eurovisionkören 2015

 • Britta Bergström: Veteranernas veteran, som körat i Melodifestivalen sedan 1996. Ingick i huskören i 2003, 2004, 2005 och 2006. Eurovisionvinnare 2012 med ”Euphoria”. Körade bakom Molly Pettersson Hammar i Melodifestivalen 2015.
   
 • Michael Blomqvist: Körveteran som tidigare ingått i huskören 2002, 2003, 2004, 2007 och 2008. Hoppade in i ”Heroes”-kören till finalen och medverkade därmed i sitt hundrade festivalbidrag. Jobbar som frilansande musiker och sångare och har medverkat i turnéer, tv-galor och konserter med artister som Björn Skifs, Carola, Tomas Ledin, Paul Young, Charlotte Perrelli och Måns Zelmerlöw.
   
 • Linnea Deb: Har skrivit ”Heroes” tillsammans med Joy Deb och Anton Malmberh Hård af Segerstad. Tidigare körsångerska bakom artister som Ace of Base, Carola och Markoolio. Körade på albumversionerna av låtar som Carolas "Evighet" och Måns Zelmerlöws "Cara Mia" och "Hope & Glory".
   
 • Alexander Holmgren: Slutade på sjätte plats i X Factor 2012. Har turnerat med Måns Zelmerlöw. Arbetar mycket som låtskrivare.
   
 • Jeanette Olsson: Har körat i Melodifestivalen bakom bland andra Fredrik Kempe 2004 och Linda Bengtzing 2008. Trea i Eurovision 2001 för Grekland med Antique. Hennes röst kan höras på album med artister som Britney Spears och Kate Ryan.