Här är svenskarna som tävlar om en plats i Eurovision 2016

Foto: Pontus Lundahl/TT
Låtskrivaren Peter Boström (th) skrev vinnar-bidraget ”Euphoria” 2012 tillsammans med Thomas G:son (tv). Nu tävlar han i danska Melodi Grand Prix.

Största hotet mot Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2016 kan komma från en annan svensk. Bland upphovsmännen i de europeiska uttagningarna finns flera välbekanta svenska namn – inte minst en tidigare Eurovision-vinnare!

De nationella uttagningarna inför Eurovision Song Contest är i full gång. Med jämna mellanrum dyker svenska namn upp i låtskrivar-listorna. Peter Boström, en av hjärnorna bakom Loreens Eurovision-vinst med ”Euphoria” 2012, tävlar som låtskrivare i den danska uttagningen Melodi Grand Prix 2016.

I samma startfält finns även den svenskdanska gruppen Bracelet, som består av Nanne Grönvalls söner, Charlie och Felix, samt danska Rebecca Krogmann. Nanne är upphovsman tillsammans med Jimmy Jansson och Bracelet-medlemmarna själva.

– Danmark har alltid varit en favorit i Eurovision. Vi hoppas att det danska folket kommer att tycka om oss, säger Charlie Grönvall till DR, som tillsammans med sin bror Felix tävlade i Melodifestivalen 2014 med poprockgruppen Little Great Things.

Svenskar som tävlar i Europa – ett fenomen

Faktum är att varken Peter Boström, Jimmy Jansson eller familjen Grönvall är särskilt ensamma om att söka sig till de nationella uttagningarna i Europa.

Tvillingsystrarna Ylva och Linda Persson, artister och låtskrivare, har inför 2016 års upplaga av Eurovision Song Contest fått med hela fem låtar, som tävlar om att få representera Malta, Moldavien, Island och Litauen. Mellan 2013 och 2016 har de tävlat med 20 låtar i nationella uttagningar i såväl Eurovision Song Contest som Junior Eurovision Song Contest.

De rutinerade låtskrivarna förklarar fenomenet för svt.se/melodifestivalen:

– Det handlar om det svenska musikundret. Den kommunala musikskolan har helt klart varit bidragande. Det finns många talanger och Sverige är en stor musikexport. Det finns många förebilder och det gör såklart att folk vill satsa på detta, men vi är ett litet land och i Melodifestivalen finns det tyvärr inte plats för alla.

Hård konkurrens i Melodifestivalen

Ylva och Linda Persson vittnar om hård konkurrens om en plats i svenska Melodifestivalen.

– Statistiken talar ju för sig när det inte finns något annan land som får in så många bidrag som svenska Melodifestivalen. Det innebär ju också en större konkurrens. Men det innebär inte i sig att det är lätt att komma med i andra länder istället. Det krävs mycket jobb och man måste ha en kombination av rätt låt till rätt artist och i alla länder gäller att det ska bli bra tv och tittarsiffror.

”Tävlingen börjar bli mer global”

År 2015 tävlade hela sju svenskskrivna bidrag i de båda semifinalerna av Eurovision Song Contest. Ylva och Linda Persson tror att svenska låtskrivare komma fortsätta vara heta i Europa även framöver.

– Eftersom Melodifestivalen är så populär i Sverige och vi har många talanger är vår uppfattning att låtskrivare också ser positivt på att tävla i andra länder och därmed försöker. Det kan även gälla artister eftersom tävlingen börjar bli mer global, säger Ylva Persson till svt.se/melodifestivalen.

Drömmer ni om en plats i Melodifestivalen?

– Självklart har vi kvar målet att delta i Melodifestivalen och vi jobbar för det. Det kan vara som låtskrivare och/eller artist, spelar ingen roll. Vi håller tummarna!

Läs mer: Här är artisterna som är klara för Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest