”Himmel för två” med Anna Book diskvalificeras från Melodifestivalen 2016: Christer Björkman svarar

Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman och Anette Helenius, projektledare Melodifestivalen 2016.
Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman och Anette Helenius, projektledare Melodifestivalen 2016 under presskonferensen.

Anna Books bidrag i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2016 är diskvalificerat. Det meddelade Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman på en presskonferens i Göteborg på torsdagskvällen.

Låten "Himmel för två" diskvalificeras på grund av att den redan är utgiven. Här kan du läsa en sammanfattning av vad Christer Björkman svarade på presskonferensen.

– För två timmar sedan fick vi information om att den varit med i Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest 2014. När vi lyssnade hörde vi att det bidraget är identiskt med det bidrag som var inskickat till oss. Vi kontaktade och träffade artisten och låtskrivarna och tvingades meddela att bidraget är diskvalificerat.

– Som artist är jag förkrossad över att behöva göra det här, men den här offentliggörandeprincipen är en av de mest grundläggande regler som vi har, och låten har varit publicerad i identiskt utförande, så vi har inget alternativ.

Kommer Anna på något sätt att erbjudas att framföra låten ändå?

– Vi har erbjudit henne att vara gästartist utom tävlan, men hon kommer inte att svara på det i kväll. Hon är så chockad att man inte kan kräva det. Vi får se hur hon mår i morgon och ställer sig till erbjudandet då.

Hur fyller ni ut hålet som uppstår i programmet om hon inte medverkar?

– Det har vi inget svar på just nu.

Hur tar Anna Book det här och hur stöttas hon?

– Hon har laddat för det här i fyra månader. Hon är självklart förkrossad. Det finns supportinstanser som har erbjudits henne.

Vad har låtskrivarna själva sagt?

– De var med en bit på vägen men inte i den slutliga uttagningstävlingen i Moldavien. I deras värld har de inte varit med och tävlat med bidraget. Skillnaden här är att tv-bolaget lade ut de sista 40 bidragen i tävlingen på nätet, så vitt jag förstår, och då är den ju publicerad.

Vad har SVT för kontrollsystem för att kontrollera att låtar inte har getts ut tidigare?

– Vi får in 2 500 bidrag varje år. I och med att de skickar in intygar varje upphovsman skriftligen att låten inte är publicerad, och vi måste ju kunna lita på. När det här nu för första gången har hänt får vi ta det med oss och se om vi på ett säkrare sätt kan kontrollera det. I den nya tiden skickas låtar över Europa utan att man har kontroll över hur de använder materialet där.

Vad är skillnaden mot fallet med Hasse Anderssons bidrag förra året?

– Det är fundamental skillnad på situationerna. I Hasses fall fanns det stora likheter, men det fanns ändå stora olikheter. I det här fallet är det ett identiskt verk.

Vad känner du själv för ansvar över att den här situationen har uppstått?

– Att den har uppstått har jag ju inte riktigt ansvar för, men jag känner ett otroligt stort ansvar för Annas situation. Upphovsmännen har inte heller haft någon ond avsikt i det här, de har inte trott att låten var med.

Det finns ingen reserv?

– Det är en sådan jätteapparat att iscensätta en sådan här akt. Det är alldeles för komplicerat för att ringa in ett bidrag att vara med på lördag nu.