SVT1Lör 3/2-10/3

Melodifestivalens årskrönika 2016: Hör kyrkklockan som nobbades i Frans vinnarlåt

Frans.

Så här lät Frans Jeppsson Walls vinnarlåt ”If I Were Sorry” från första början. Inspelningen av tidigare okända kyrkklockorna som nobbades i låten får artisten att bryta ihop av skratt. Se sekvensen från Melodifestivalens årskrönika i klippet!

Frans vann Melodifestivalen 2016 och kom femma i Eurovision Song Contest.

Följ med på hans resa när vi kikar in bakom kulisserna till hela Sveriges fest och känner av stämningen i korridorerna till världens största musiktävling. Vi möter artister, programledare och hårt arbetande tv-folk.

Se Melodifestivalens årskrönika i SVT Play här!

Dessutom: Träffa artisterna som ska tävla i Melodifestivalen 2017.

– Frans har verkligen mognat, resan genom Melodifestivalen till Eurovision har varit som en artistisk värnplikt för honom, säger Fredrik Ekelund, SVT-producenten som ligger bakom programmet.

I programmet spelar låtskrivaren Fredrik Andersson upp den första demon, som innehåller inslag som inte är med i originalet, bland annat en kyrkklocka.

– De var själva osäkra på hur låten skulle tas emot av publiken. Frans hade inte sjungit inför publik på tio år, säger Fredrik Ekelund.

Ett bestående minne Frans har från finalkvällen i Eurovision Song Contest är när hela teamet två timmar före direktsändning lämnar arenan för att äta. I programmet berättar han vad och varför.

Melodifestivalens årskrönika 2016 visas lördagen den 7 januari 18.30 i SVT Play och SVT1.